Luni, 06 ianuarie 2014

De unde sa iei si de unde sa nu iei sfaturi pentru investitii

freedigCand ai la dispozitie o multime de instrumente financiare in care sa iti plasezi banii, trebuie sa fii sigur ca alegerea pe care o faci este una potrivita pentru tine. Ideile bune de investitii pot veni din multe surse, de exemplu, Peter Lynch, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, isi asculta cu mare atentie sotia ori de cate ori aceasta vorbea despre un nou produs pe care il considera foarte bun. Totodata, Lynch mergea prin mall-uri pentru a vedea care sunt brand-urile cele mai cumparate, scrie Investinganswers.com.

Daca nu stii unde sa te uiti, cautarea ideilor de investitii pare a fi o sarcina foarte grea.

Care sunt cele mai bune solutii pentru a gasi idei de investitii

  1. Investeste in ceea ce cunosti. Acesta este principiul de baza al lui Peter Lynch. Daca intelegi foarte bine cum functioneaza un anumit sector, ai putea sa incepi de aici cu investitiile. Cunostintele pe care le ai ar trebui sa iti dea un avantaj in fata celorlati investitori. Ideea de baza a acestei strategii este sa evitati companiile din sectoarele in care nu ai cunostinte aprofundate.
  2. Intreaba, asculta si invata. In timpul activitatilor de zi cu zi, poti intalni un numar important de companii in care ai putea sa investesti. Intra in vorba cu oamenii care lucreaza pentru compania respectiva. In cazul in care angajatii sunt incantati de companie, ai putea cerceta mai in detaliu aceasta companie.
  3. Selecteaza companiile in functie de anumite criterii. Stabileste o serie de criterii pe care ai vrea sa le gasesti la companiile in care sa investesti, si fa o selectie. Aceasta strategie functioneaza cel mai bine atunci cand ai o idee foarte clara asupra a ceea ce vrei sa gasesti. De exemplu, companiile a caror venituri au avut o crestere de doua cifre anul trecut. Alti indicatori dupa care ai putea ordona companiile ar putea fi lichiditatea, sectorul de activitate, indicatori de evaluare (PER, capitalizare, free-float, etc.), evolutia anterioara a pretului pe Bursa, date financiare, sectorul de activitate, etc. Odata ce ai gasit o serie de companii care sa intruneasca criteriile impuse, cerceteaza in detaliu inainte de a lua decizia de a investi.
  4. Citeste mult. Orice investitor stie ca trebuie sa fie la curent cu tot ce se intampla cu companiile in care a investit, dar si care este evolutia economiei. In plus, trebuie sa tii cont si de parerile care difera de ale tale.

De unde sa nu iti iei sfaturile pentru investitii

  1. Forumuri. Daca iti iei sfaturile de investitii de pe un forum, ar trebuie sa te opresti. Cei care posteaza pe aceste forumuri sunt recunoscuti ca fac predictii exagerate, fara ca ideile lor sa fie sustinute in mod rational, scrie Investinganswers.com. Dar cea mai mare problema a acestor forumuri este incercarea de manipulare. Unii utilizatori posteaza comentarii pentru a manipula intentionat activitatea de tranzactionare in favoarea lor. Pentru multe companii un comentariu “bine pus” ar putea influenta cu usurinta pretul actiunii intr-o directie sau alta.
  2. Fi atent la sfatul brokerului. De fiecare data cand primesti o recomandare de investitie de la brokerul tau, gandeste-te daca acest plasament este potrivit pentru portofoliul si profilul tau de risc. Daca vrei sa folosesti un broker sau un consultant in investitii, fi sigur ca aveti acelasi interes.
  3. Publicatiile economice. Desi publicatiile economice ofera informatii foarte importante si te ajuta sa vezi lucrurile din mai multe unghiuri, trebuie sa fii foarte atent cand acestea recomanda o actiune, pentru ca multi investitori tranzactioneaza imediat ce vad stirea. Daca un analist crede ca o actiune are potential de crestere, asta nu inseamna ca este potrivita si pentru tine. Stirile din presa sunt facute pentru a te tine la curent cu noutatile, dar intotdeauna trebuie sa faci o analiza inainte de a lua decizia de a investi ca urmare a unei stiri aparute in presa.

Foto: Pixomar / FreeDigitalPhotos.net

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu