Miercuri, 26 martie 2014

Debut de saptamana cu scaderi, sub influenta pietelor externe

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, saptamana a debutat cu scaderi importante, inregistrate pe segmentul indici si cel al derivatelor pe actiuni.

Acestea au venit sub influenta pietelor externe, indicii reprezentativi ai burselor europene inregistrand pierderi iar futures-ul din SUA anticipand deschiderea pe minus de la NYSE.

Pe scadere s-a aflat si euro in raport cu dolarul. In schimb, pe crestere s-a aflat din nou aurul precum si moneda unica fata de leu. Lichiditatea pietei a fost una ceva mai redusa, fata de nivelul zilnic din saptamana precedenta astfel ca,  la ora 17.15 numarul contractelor incheiate era de 3800  cu o valoare de  41,5 milioane lei.

Segmentul indicilor s-a mentinut cel mai atractiv pentru participanti, derivatul pe Dow Jones remarcandu-se prin circa 3000 de contracte, realizate pana la ora 17.30. In SUA, cotatia futures a indicelui a inregistrat o tendinta negativa iar cotatiile indicilor au deschis pe minus la NYSE, dupa ce, mai devreme, si actiunile europene au oprit un raliu de patru zile, sectorul bancar fiind afectat dupa ce Moody”s a retrogradat din nou ratingul datoriilor Greciei. Aceste evolutii au venit ca efect al faptului ca presedintele SUA, Barack Obama, si Congresul au esuat in incercarea de a ajunge la o intelegere privind ridicarea plafonului de indatorare al tarii, alimentand astfel ingrijorarile ca cea mai mare economie a lumii poate falimenta. Pe piata Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA scadea cu 65  puncte pe scadenta septembrie in timp ce pe scadenta decembrie cotatia inregistra un minus de 90 puncte. Pentru martie 2012 cotatia futures a indicelui pierdea 100 puncte.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 423 de contracte incheiate pana la 17.30, ocupand locul doi in topul sedintei. Deprecierile DESIF5 au fost destul de ridicate, influenta externa resimtindu-se si pe acest sector. De asemenea, si pe piata suport, evolutia SIF5 a fost tot una pe scadere.  La ora mentionata, cotatia DESIF5 septembrie pierdea 1,72%. Pentru decembrie DESIF5 se ieftineau cu 0,70 % iar pentru martie 2012 cu  2,47%. S-au inregistrat tranzactii si raportat la cel mai indepartat orizont investitional (iunie 2012), in raport cu care DESIF5 s-au devalorizat cu 1,32%.

Pe segmentul valutar, participantii au tranzactionat atat pretul futures al cursului EURO/RON, cat si paritatea EUR/USD denominate in lei. Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinta de apreciere a monedei americane, in conditiile in care euro a fost afectat din nou de subiectul crizei datoriilor din Grecia, Moody”s retrogradand luni ratingurile obligatiunilor Greciei, avertizand ca este aproape inevitabil ca tara sa fie considerata in incapacitate de plata, dupa aprobarea celui de-al doilea plan de ajutor saptamana trecuta. La Sibex, euro pierdea 0,14% fata de dolar pe scadenta septembrie, in raport cu care se observau 200 de contracte.

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale fata de cea europeana, miza a fost pusa pe un euro in crestere. Leul s-a depreciat si pe piata interbancara, evolutie similara cu cea a valutelor din regiune. BNR a anuntat un curs de referinta cu 2,94 bani mai mare, de 4,2527 lei/euro. La Sibex, conform cotatiilor de la ora 17.30, euro crestea cu 1,51 bani pe scadenta septembrie si cu 1,93 bani pe scadenta decembrie.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii au mizat pe cresterea aurului, cotatia urcand cu 12,5 USD pentru contractul SIBGOLD de o uncie si cu 11,5 pe contractul SIBNGOLD_RON de 10 uncii. Metalul galben a urcat la un pret record la New York, dupa ce politicienii americani nu au ajuns la un acord pentru ridicarea gradului de indatorare, alimentand cresterea de aur ca plasament de protectie.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,15, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor DEDJIA, datorita programului de tranzactionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzactioneaza pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu