Miercuri, 25 decembrie 2013

Declansarea CDS-urilor nu a socat pietele

ISDA a hotarat ca un eveniment de credit de tip „restructurare” s-a petrecut

Piata instrumentelor CDS a primit lumina verde: investitorii si speculatorii se pot baza in continuare pe aceste instrumente, in urma deciziei logice a comitetului ISDA (Asociatia Internationala a Instrumentelor Derivate) de a considera schimbul de titluri de datorie ale Greciei drept un eveniment de credit care ar urma sa declanseze platile compensatorii catre cumparatorii de asigurare. Si, cum pietele au avut suficient timp sa se ajusteze la acest scenariu, reactiile au fost modeste, cel putin in privinta Euro. Iar cresterea mai lenta a exporturilor chineze a avut de asemenea un efect de calmare a euforiei in sesiunea europeana. Pietele de actiuni au cunoscut o dechidere in scadere in sedinta de luni, iar titlurile italiene pe 10 ani au cunoscut o crestere de 2,3 puncte de baza pana la 4,859% a dobanzilor pe piata secundara, o dinamica rezonabila si foarte diferita de tensiunea vizibila la nivelurile maxime ale existentei Euro, de peste 7% in noiembrie si ianuarie. Pachetul de finantare care va permite Greciei sa nu intre intr-un faliment dezordonat pe 20 martie urmeaza un drum mai linistit acum, si investitorii vor putea rasufla usurati daca si FMI considera ca poate sa elibereze contributia sa – estimata la o treime din cele 130 de mld. de Euro, disponibile in mai multe transe. Ministrii de Finante europeni par setati pentru un raspuns pozitiv.
Lucrurile par a se fi calmat pentru moment, dar in opinia noastra, piesa de teatru de pe scena datoriei suverane in Europa nu s-a incheiat. Alegerile din Grecia raman un semn de intrebare, ca si performanta economiei reale. Austeritatea la nivelul zonei Euro poate pune presiune pe PIB, tocmai cand BCE devine mai putin inclinata sa irige sistemul cu noi lichiditati. Pentru Euro-dolar, cel mai relevant impuls poate veni din partea Federal Reserve, in sedinta de politica monetara, maine.

Sursa: XTB

Sursa: bloomberg.com

China isi impune vointa in fata Indiei, exporturile de bumbac sunt reluate

Termenii relatiei dintre India si China au fost stabiliti cu ocazia disputei recente in privinta exporturilor de bumbac. Doar o saptamana au rezistat interdictiile de export, scenariu ce pare sa fi fost anticipat corect de catre speculatori. Pretul bumbacului se afla deja in corectia atunci cand China a depus o contestatie la decizia Indiei de a bloca exporturile; vineri, India a renuntat la pozitia sa. Intentia initiala fusese de sprijin pentru producatorii de textile locali prin inducerea unor presiuni negative pentru pretul bumbacului, afectati de concurenta din Pakistan si Bangladesh. Bumbacul, aparent, ar fi pregatit sa faca noi „victime”, reluand o tendinta descendenta instalata dupa spargerea balonului speculativ din 2010. Totusi, speculatorii alerti vor fi pregatiti sa intervina atunci cand fie o noua blocare a exporturilor fie o variatie a conditiilor de vreme ar limita oferta globala.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu