Joi, 23 ianuarie 2014

Depasirea crizei europene ar fi necesara pentru a valida estimarea Bancii Mondiale pentru Romania in 2012

Cresterea economiei romanesti ar urma sa atinga 1,5% in 2012, conform BM

In anul ce tocmai a inceput Banca Mondiala vede o expansiune a economiei romanesti cu 1,5%. Este o revizuire importanta de la ritmul anticipat anterior, de 3,7%, armonizata cu linia generala a unei viziuni mai rezervate privind economia globala in general si cea europeana in particular a institutiei.

Zona Euro ar urma sa inregistreze o contractie de 0,3%, iar incetinirea pietelor de export ar afecta tarile din Est, intre care si Romania. Economia romaneasca are posibilitatea, in anumite conditii, de a atinge nivelul de crestere de 1,5% anticipat de catre BM. Pe plan intern, agricultura va frana cel mai probabil avansul PIB datorita vremii care nu mai sprijina obtinerea unor productii foarte bune, asa cum a facut-o in 2011. Insa consumul intern poate fi sustinut de stabilizarea inflatiei la niveluri de 3 – 3,5% care permit pastrarea puterii de cumparare, cu toate ca cresterea asteptata a veniturilor ar putea sa se situeze numai la 5-6%.

Romania poate insa beneficia, daca isi pune la punct capacitatea organizatorica, de fonduri europene care sa eficientizeze sectorul privat si sa construiasca o infrastructura performanta. Pentru a putea asigura cofinantarea proiectelor sprijinite de UE, participarea bancilor este esentiala. Iar intrevederea unei solutii pentru criza europeana este esentiala pentru a permite bancilor detinute majoritar de institutii financiare din Vest sa continue finantarea locala.

Expansiunea propusa a resurselor FMI cu 500 mld. de dolari merge in directia corecta, insa o suma mai mare ar putea fi ceruta pentru a izola eficient o economie de marimea Italiei, cu o datorie care depaseste 1,9 trilioane de Euro. Europa ar putea de asemenea cadea de acord asupra unor reguli bugetare stricte, si a unui sistem de interventie eficient in situatii de derapaj. Daca liderii europeni nu vor reusi sa convinga pietele ca au luat masurile necesare pentru stabilizarea situatiei, extinderea crizei financiare si a lipsei de incredere catre economia reala poate duce la o contractie mai severa a zonei Euro, destinatia pentru 55% din exporturile romanesti. Aceasta ar avea un impact negativ asupra economiei locale.

Romania ar avea astfel de castigat de pe urma depasirii episodului prelungit de criza in Europa. In acelasi timp, o dirijiare eficienta a investitiilor catre agricultura, IT si infrastructura ar pune bazele bunastarii viitoare. Finantele publice trebuie de asemenea tinute sub control, iar deficitul de 1,9% din PIB nu ar trebui depasit.

Leul nu a resimtit un efect semnificativ in urma manifestatiilor de protest din mai multe orase din tara, cotatia sa fiind mai slaba cu doar 0,3% joi fata de inchiderea de vinerea trecuta. Pentru moment, pietele financiare nu iau in calcul un risc semnificativ de instabilitate politica.

Moneda nationala beneficiaza in continuare de pe urma imaginii de stabilitate conferita pietei valutare de catre prezenta in general discreta, dar ferma a BNR, continuand pentru moment evolutia intre 4,3 si 4365 lei/Euro. Riscurile la adresa leului pot proveni insa pe viitor dintr-o evolutie dezordonata in pietele de datorie ale Greciei sau Italiei, care ar putea pune presiune pe cursul de schimb.

Grafic EURRON – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Un comentariu

  1. Maria spune:

    Frumos articol, de l-ar intelege si functionarii bancilor, ca numai ei pot debloca proiectele europene ajunse la usa lor si inghetate. Ar creste procentul de absorbtie a fondurilor europene daca bancile nu ar respinge proiectele aprobate deja, care asteapta doar cofinantarea. Un proiect fezabil, verificat riguros si declarat finantabil cu bani europeni dintr-odata pentru banca devine nul, de ce oare? Sa fie vvorba de incompetenta functionarilor? Sa fie vorba despre egoism? Sau dezinteresul atat de mare pentru crearea de locuri de munca? pentru ca fiecare proiect inseamna locuri de munca si bani pentru contributii. Intereseaza pe cineva oare acest aspect?

Lasati un comentariu