Luni, 31 martie 2014

Derivatele pe Dow Jones, motorul pietei de la Sibiu

Pe piata Sibex, penultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a stat sub semnul lipsei de la tranzactionare a derivatelor pe actiunile societatilor de investitii financiare. Acestea au fost suspendate datorita Adunarilor Generale ale Actionarilor programate sa se desfasoare în 28-29.04.

Fara derivatele SIF, investitorii s-au reorientat catre segmentul derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average, respectiv catre piata derivatelor valutare, acestea fiind „sursele” de lichiditate a pietei. Prin urmare, volumul de transfer s-a redus, fiind la ora 17,30 de aproape 2000 contracte cu o valoare de 20,5 milioane de lei. Valoarea ridicata s-a datorat contractului DEDJIA_RON, a carui marime ridicata a fost hotaratoare în conturarea totalului.

Interesul pentru Dow Jones a dus si la cresterea numarul total al pozitiilor futures care s depasit pragul de 40.000. „Desi DESIF5 – vedeta pietei Sibex – a lipsit, lichiditatea a fost totusi una multumitoare, comparativ cu ceea ce se întampla în anii trecuti, cand pe fondul suspendarii SIF-urilor, se realizau mult mai putine contracte. Se evidentiaza asadar importanta si succesul contractului futures pe indicele Dow Jones, care a ajuns rapid, beneficiind si de activitatea unui market-maker, unul din instrumentele favorite ale jucatorilor” a declarat un broker.

Asadar, cresterile de pe Dow Jones au fost cele care au dezmortit investitorii, speculatiile pe cumparare fiind cartea castigatoare în ceea ce priveste acest derivat.

La ora 17,30 cu o ora si 30 minute înainte închiderii tranzactiilor pe DEDJIA_RON, care se desfasoara pana la oara 19:00 pentru ca participantii sa poata tranzactiona cat mai mult în paralel cu piata americana, volumul  se ridica la aproape 1800 contracte. Speculatorii au vizat trei scadente, cea mai lichida fiind iunie cu aproximativ 82% din totalul tranzactionat. Randamentul pe cumparare, conform oscilatiei de la ora mentionata, se ridica la 25,5 %. Si scadenta septembrie a oferit o oportunitate de profit importanta cumparatorilor care au putut castiga peste 26 %.

Perechea EURO/RON a atras aproape 200 contracte. Pentru scadenta iunie, euro a fost cotat la 4,1415 lei, în minus cu 0,45 bani. Pentru decembrie, scadenta cea mai tranzactionata pe acest simbol, euro s-a ieftinit cu 1,39 bani, valorand 4,17 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu

Lasati un comentariu