Luni, 31 martie 2014

Derivatul SIF5, cel mai lichid, pe fondul variatiilor mixte

Sursa: Sibex

La Sibex, penultima sedinta a saptamanii a oferit speculatorilor posibilitatea de a exploata variatii de pret mixte pe derivatele SIF5 si cele pe aur, respectiv cresteri pe contractul futures Dow Jones. Participantii au fost destul de prudenti comparativ cu sesiunile anterioare, astfel ca, la ora 17:15 volumul transferurilor de pe segmentul futures se situa sub 2000 de contrcate, valoarea acestora fiind de 10 milioane lei.

Prim planul sub aspectul lichiditatii a fost detinut de simbolul DESIF5, cu circa 1200 contracte. Cotatiile futures ale DESIF5 au evoluat mixt, sedinta aducand fluctuatii atat pe teritoriu pozitiv cat si pe teritoriu negativ. Derivatele SIF Oltenia au deschis ziua cu cresteri, dupa ce miercuri indicele Dow Jones Industrial Average a reusit sa inchida usor pe plus la NYSE iar pietele asiatice au evoluat pe crestere joi. Evolutia acestor piete a venit pe fondului revizuirii pozitive a PIB-ului din Japonia pentru al treilea trimestru al anului, respectiv sub influenta reducerilor de taxe din SUA care au stimulat asteptarile de crestere economica pe termen scurt. In contextul dat, cotatiile DESIF 5 au evoluat pe „verde”, in primele ore ale sesiunii pentru ca apoi, dupa pranz (ora 12.00) sa intre pe minus, atingand minimele zilei, in conditiile in care si actiunea SIF5 s-a depreciat pe piata suport iar indicele Bet-Fi a inchis ziua pe minus.

Dupa ora 14.00, DESIF5 au inceput sa urce din nou, apropiindu-se de inchiderea zilei precedente, dar fara a parasi zona scaderilor, conform cotatiilor de la ora 17,15 pe scadentele decembrie 2010 si martie 2011, care indicau minusuri de 1 si 0,91%. Tendinta de revenire fata de minimele zilei s-a inregistrat sub influenta stirilor pozitive din SUA unde cererile de somaj au scazut pentru a doua oara in ultimele trei saptamani. Doar pe scadenta iunie 2011 pretul DESIF5 crestea dar pe un volum de transfer redus. Scaderile DESIF5 s-au accentuat insa dupa ce piata americana a trecut usor pe minus in prima ora a sedintei de joi, in pofida unei deschideri pe plus.

Lichiditatea contractului Dow Jones la Sibex a continuat sa  indice mai multa prudenta din partea „jucatorilor”. La ora 17:15 numarul contratelor DEDJIA_RON realizate era de 677, cotatiile indicelui inregistrand avansuri. Pe pietele externe, indicii principalelor burse europene precum cotatia futures a indicelui DJIA au crescut principala stire fiind, de asemenea, scaderea numarului de cereri de ajutor de somaj in SUA, unde cererile noi de ajutor de somaj au scazut saptamana precedenta cu 17 000, atingand astfel un nivel anualizat de 421 000. La Sibex, indicele DJIA se tranzactiona la ora 17:15 pe  trei scadente, inregistrand aprecieri de 20  puncte pentru decembrie 2010, si cate 11 si 59 puncte pentru martie si iunie 2011.

Pe segmentul valutelor, tranzactionarea Eur/Ron a fost dominata de calm si expectativa, atat pe piata derivatelor de la Sibiu, cat si pe piata interbancara, investitorii preferand sa astepte conturarea unei tendinte mai clare a pretului monedei unice europene. Pentru scadenta decembrie 2010 pretul de la ora 17:15 era identic ce cel al inchiderii sedintei anterioare. Pentru martie 2011 leul se deprecia fata de euro cu 0,12%, iar pentru iunie 2011 directia era inversa, mai exact o apreciere de aproape 1 ban a leului.

In ceea ce priveste aurul, pe piata internationala, pe parcursul ultimelor doua zile de tranzactionare, s-a remarcat o scadere a cotatiei metalului pretios cu 2.9% fata de pretul record de 1431.25 dolari/uncie atins in data de 7 Decembrie. La Sibex la ora 16:30 aurul inregistra o evolutie mixta a cotatiilor, crescand cu 8 dolari  pe scadenta Decembrie 2010 si depreciindu-se cu 2,9 dolari/uncie pe scadenta februarie 2011.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu