Vineri, 11 aprilie 2014

Despre Jackson Hole

Discursul presedintelui Bernanke de astazi de la Jackson Hole ar trebui sa aduca mai multa claritate asupra abordarilor Rezervei Federale

Ultimul eveniment major al verii se va consuma astazi in forma discursului presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, de la Jackson Hole.

Raman la parerea ca nu va exista nicio mentiune explicita despre iminenta angajarii Rezervei Federale intr-o noua runda de relaxare monetara cantitativa (“QE3“). Niciunul din oficialii bancii centrale nu a lasat recent impresia ca s-ar putea sa avem o surpriza in acest sens. Iar ultimul articol al lui Jon Hilsenrath din Wall Street Journal pare sa confirme in avans banuiala ca Jackson Hole nu va marca o turnura radicala in abordarile Rezervei Federale, chiar daca stilul in care e scris materialul aparut la inceputul acestei saptamani ma face sa cred ca cel putin de aceasta data banca centrala nu a dorit sa reactiveze canalul sau subteran de comunicare („For Bernanke, No Summer Fun at Jackson Hole” – Jon Hilsenrath; Wall Street Journal, 22 august).

Dar foarte probabil presedintele Bernanke va documenta optiunile pe care institutia le are la dispozitie in cazul in care conditiile macro locale sufera o deteriorare severa. Asa cum am mai notat, una dintre aceste optiuni se refera la ajustarea calitativa a bilantului bancii centrale. Rezerva Federala ar putea fi tentata sa-si concentreze cumpararile de bonduri guvernamentale pe scadente lungi, nu scurte / medii ca pana acum.

Scenariul favorit ramane cel potrivit caruia discursul de astazi al presedintelui Bernanke va consolida stabilizarea pietelor in general, si va afecta negativ evolutia dolarului american in fata celorlalte valute majore (inclusiv euro). Desigur, scenariul va trebui examinat critic imediat dupa ce textul discursului va deveni disponibil.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu