Duminica, 27 aprilie 2014

Determinarea lui Papandreou si benedictiunea UE-FMI pentru planul de austeritate stopeaza declinul Euro

Abia se obisnuisera trader-ii cu modul de picaj al EURUSD instalat dupa conferinta lui Bernanke si continuat aproape fara intrerupere joi, cu cateva bobarnace din partea incetinirii activitatii in productie si servicii in zona Euro, cand apele au fost “tulburate” din nou. De data aceasta de o veste buna pentru regiunea greu incercata: informatii neoficiale au ajuns pe fluxurile de stiri vorbind despre acceptarea planului de austeritate ce urmeaza a fi propus in Grecia de catre actorii internationali. Masurile ar urma sa fie discutate saptamana viitoare, iar premierul Papandreou a dat asigurari ca legislativul le va aproba. Transa de 12 mld de Euro ce ar putea fi eliberata in iulie ar acoperi mare parte din finantarea necesara in iulie si august. S-ar castiga astfel timp pentru Grecia, iar pietele au rasuflat – pentru o vreme – usurate.

Germania continua sa straluceasca

Barometrul IFO al increderii in economia Germaniei a atins 114,5 luna aceasta, luand pe nepregatite – intr-o maniera buna – majoritatea participantilor. Citirea curenta apropiata de limita record a indicatorului vine in conditiile celui mai scazut somaj din ultimele doua decenii. Masura evaluarii curente a atins un varf la 123,3, insa expectatiile au incetinit fata de luna mai. Situatia din Germania este radical diferita de cea din state din sudul continentului, insa Euro a gasit un argument pentru avansul sau.

Mario Draghi capata alura viitorului sef al BCE

Italianul Mario Draghi s-a aratat in trecut apropiat de pozitia Bundesbank in privinta politicii monetare, avand drept obiectiv esential stabilitatea preturilor. Profilarea sa drept succesor al lui Trichet a devenit clara – era cu toate acestea singurul candidat – in urma declaratiilor de la summitul european. Numirea sa completeaza un tablou mai degraba favorabil Euro in sedinta de vineri. Moneda unica europeana ar putea arata mai bine in ochii investitorilor in perioada urmatoare.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu