Vineri, 17 ianuarie 2014

Dexia, o banca mai mare ca Lehman Brothers, a fost nationalizata. Cel putin alte sapte banci europene mari stau mai prost ca Dexia

In timp ce privesc spectacolul care se dezlantuie astazi pe burse, cu aprecieri pe piata americana de aproape 3% si cresteri asemanatoare si pe continentul european in ziua in care este anuntata nationalizarea Dexia, cu active de patru ori cat PIB-ul Romaniei, va supun atentiei o lista cu bancile care au printre cele mai mari expuneri pe tarile PIIGS (Grecia, Portugalia, Italia si Spania), conform BusinessInsider.com.

 

 

Dexia este una dintre ele insa sunt alte sapte banci importante care au o expunere raportata la capital mai ridicata decat cea a bancii fraco-belgiene care tocmai a fost preluata de stat.

Dexia are active de circa 518 miliarde de euro, mai mult decat de acum celebra Lehman Brothers, care la momentul falimentului, in septembrie 2008, avea active totale de 600 miliarde de dolari (442 miliarde de euro). Lehman a fost cel mai mare faliment din istoria SUA.

Expunerea bancii franco-belgiene la riscul de credit se ridica la numai putin de 700 miliarde de dolari, de peste doua ori PIB-ul Greciei iar expunerea pe tarile PIIGS a bancii este de circa 133 miliarde de dolari.

Totusi, doar cateva comentarii din partea autoritatilor franceze si germane ca vor sustine cu toate fortele sistemul bancar au fost de ajuns ca bursele sa-si continue astazi ascensiunea si sa-i faca pe investitori sa treaca peste nationalizarea uneia dintre cele mai mari banci europene.

Nu pot sa nu-mi pun insa intrebarea cum se va rezolva problema datoriilor suverane daca statele se incarca in continuare cu datoriile bancilor pe care le tot salveaza de la faliment ?

Potrivit intelegerii, Dexia va primi garantii de stat in valoare de 90 miliarde de euro, 60% din suma fiind sustinuta de Belgia iar 36,5% de Franta.

Datoria cu care se incarca Belgia doar in urma nationalizarii Dexia se ridica la aproximativ 15,4% din PIB-ul de circa 350 mld. euro al tarii.

 

Lasati un comentariu