Duminica, 07 septembrie 2014

Doar doua fonduri mutuale sunt pe minus de la inceputul anului.Vezi care au cele mai bune randamente in 2010

Anul 2010 pare promitator pentru industria fondurilor mutuale din Romania, in conditiile in care doar doua dintre cele peste 50 de fonduri de pe piata inregistreaza pierderi de la inceputul anului.

In aceeasi perioada a anului trecut circa 20 de fonduri inregistrau scaderi.

“Am vazut in ultimele luni o revenire pe aceasta industrie, iar eu personal sunt de parere ca in 2010 vom reusi sa depasim pragul de 1% din PIB (Produsul Intern Brut), lucru care ne va face mai vizibili si vom conta mai mult. Vom depasi totodata si un sfert de milion de investitori”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Dragos Neacsu presedintele Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania.

Performerele industriei au fost de la inceputul anului, fondurile care investesc preponderant in actiunile companiilor listatea la Bursa, acestea avand randamente cuprinse intre 20% si 33%, potrivit datelor disponibile la finele saptamanii trecute.

Dintre acestea, cea mai mare crestere o are fondul Raiffeisen Romania Actiuni, fondul fiind si performerul intregii industrii de fonduri, cu un randament de 32,5%.

Cu castiguri importante se remarca si fondurile diversificate, majoritatea dintre acestea profitand si ele de cresterea de peste 30% ale principalilor indici bursieri

“Fondurile monetare sunt in continuare cele care fac legea, asa cum au facut si in 2009, insa anul acesta vom vedea totusi o diversificare a investitiilor. In ultimele luni, noi am avut intrari constante de capital in fondurile mixte si cele de actiuni. Cred ca incepand de anul acesta vom vedea tot mai des persoane care vor investi in mai multe fonduri si nu doar in unul”, a adaugat Neacsu.

Fondurile Omninvest, administrat de SIRA, si OTP Avantis, administrat de OTP Asset Management, au reusit sa depaseasca in primele patru luni ale anului performanta din 2009.

Dintre fondurile mixte, Napoca, administrat de Globinvest, inregistreaza cea mai mare crestere, de 22,8%, fiind urmat de Carpatica Stock cu un avans de 21,5%. In aceasta categorie, fondul Investica Altius, administrat de Investica Asset Management, firma preluata anul trecut de firma de brokeraj Intercapital Invest, inregistreaza o pierdere de 33%.

Fondurile de obligatiuni au cresteri cuprinse intre 2% si 3%, sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.  

“Investitorii au inceput, incet-incet, sa se mute dinspre fondurile monetare spre cele diversificate si cele de actiuni, acest lucru venind ca urmare a scaderii dobanzilor si a performantelor raportate de fondurile care mizeaza pe actiuni”, a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Castiguri modeste au si fondurile care investesc preponderent in depozite bancare, in conditiile in care dobanzile bancare au scazut simtitor in ultimele luni.

ramona.asiminei@economictimes.ro

2 Comentarii

  1. Alexandros spune:

    Congratz on the website, este exact ce asteptam! va voi citi si recomanda mai departe! Salutari din Sibiu :)

  2. Ramona Asiminei spune:

    Multumim. Speram sa fim la nivelul asteptarilor.
    Ramona

Lasati un comentariu