Marti, 24 decembrie 2013

Doar patru burse dintr-un total de 78 sunt pe plus anul acesta. Ghiciti care este cea mai lovita bursa din lume ?

Grecia, tara de la care a plecat criza datoriilor suverane si care a trimis o unda de soc pe toate bursele din lume nu este si cea mai lovita bursa, indicii pietei grecesti pierzand 45% in 2011, mai putin decat cei din Ucraina, care au picat cu 47%, potrivit  firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group.

Scaderea bursei ucrainiene poate avea legatura cu corectia severa suferita de preturile de pe piata energetica, prin Ucraina trecand conductele de gaze care alimenteaza intreaga Europa. Bursa din Ucraina ajunsese in luna aprilie aproape de maximele din anul 2008, dupa ce pretul petrolului s-a apropiat de 110 dolari/baril, insa de atunci a cunoscut o cadere continua, indicii pierzand mai mult de jumatate din valoare.

La polul opus, bursa din Venezuela nu a simtit criza anul acesta, de la inceputul anului urcand cu peste 50%.
Totusi bursele care aureusit sa evite pierderile in 2011 pot fi numarate pe degetele de la o mana.

Bursa romaneasca s-a pierdut in pluton, cu o scadere de 15% in 2011, apropiata de cea din Franta, Olanda sau Belgia. Singurii vecini care stau mai bine ca noi sunt bulgarii, a caror bursa a pierdut doar 6,8% anul acesta.

SUA si Marea Britanie sunt statele dezvoltate care au inregistrat cele mai mici corectii bursiere, de 2,6% si respectiv 7,4%, in timp ce statele emergente, precum Rusia si Brazilia au suferit cele mai abrupte corectii, in conditiile in care investitorii se asteapta ca derapajele economice sa fie mai puternice in statele slab dezvoltate, care depind de cererea din SUA, Europa si Japonia.

Bursa din Austria si Cehia sunt printre cele mai lovite anul acesta, cu scaderi de 27% si respectiv 24%.

Lasati un comentariu