Duminica, 23 februarie 2014

Doar pentru pasionatii de adrenalina: derivatele, cele mai riscante produse financiare

Aveti bani pe care daca ii pierdeti nu este nici o problema? Aceasta este prima intrebare la care trebuie sa raspundeti in momentul in care luati in calcul sa tranzactionati instrumente financiare derivate (contracte futures, optiuni).

Produsele derivate sunt cele mai riscante instrumente financiare, dar in acelasi timp va dau posibilitatea sa obtineti si cele mai mari castiguri. Diferenta principala dintre tranzactionarea unor instrumente clasice cum sunt actiunile si tranzactionarea derivatelor consta in existenta efectului de levier. Ca urmare a acestuia, suma de bani necesara, de exemplu, pentru a cumpara pe piata futures echivalentul a 1.000 de actiuni, este de circa cinci ori mai mica decat ati avea nevoie pentru a cumpara acelasi pachet de actiuni de pe piata spot.

Contractul futures este astfel un contract standardizat prin care doua parti se angajeaza sa cumpere si, respectiv, sa vanda un anumit activ suport la o data ulterioara si la un anumit pret convenit in momentul incheierii tranzactiei. Spre deosebire de contractele futures, optiunile dau dreptul cumparatorului, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde activul suport la un moment viitor si la un pret prestabilit, pentru care cumparatorul plateste in momentul incheierii tranzactiei o suma de bani numita prima.

In Romania sunt in prezent doua piete unde puteti sa tranzactionati derivate, una dintre ele fiind operata de Bursa de la Sibiu (Sibex), iar cealalta de Bursa de Valori din Bucuresti (BVB). Cea mai mare dintre acestea este cea de la Sibiu, unde anul trecut s-au tranzactionat 2,43 milioane de contracte futures, fata de doar 15.613 contracte pe piata de la Bucuresti. La Sibiu se pot tranzactiona totodata si optiuni, acestea nefiind in prezent disponibile si pe piata de la Bucuresti.

Mai multe informatii despre ce implica tranzactionarea contractelor futures gasiti aici si aici. Intr-un articol viitor vom prezenta mai pe larg riscurile speculatiilor pe piata de derivate.

catalin.ciocan@economictimes.ro

6 Comentarii

 1. Dino spune:

  Piata cu derivate de la noi e la genunchiul broastei fata de alte tari din regiune, Polonia sau Austria de exemplu, trebuie sa fii masochist sa te bagi pe ea. Cu exceptia cazului in care ai vreun pont, evident. ;)
  Bravo pentru site, bafta!

 2. Catalin Ciocan spune:

  Mersi pentru aprecieri. Si ai dreptate, suntem departe de alte piete externe. Dar situatia e valabila si pentru piata de actiuni si pentru cea de obligatiuni si probabil suntem la mare distanta la orice categorie cand e vorba de ceva pozitiv. Intrebarea e daca pietele pe care le analizam noi aici vor creste sau nu. Iar noi credem ca vor creste. Uita-te de exemolu la fonduri mutuale. Mult timp au batut pasul pe loc, iar acum ating in mod constant noi recorduri in privinta banilor atrasi.

 3. Dino spune:

  Da, e normal sa creasca avand in vedere ca in jos nu prea mai au unde sa se duca. LOL. Iar romanul s-a nascut speculator, se stie. Cand vom pune insa mana sa si construim ceva in tara asta in afara de banci si shaorma-rii o sa mearga bine si bursele. 

 4. Dude spune:

  Titlul induce in eroare. Derivatele nu sunt cele mai riscante produse financiare. Riscul se poate calcula mult mai bine pe piata de derivate decat  pe piata de actiuni.

 5. trauman spune:

  din pacate nu sunt decat notiuni simple, definitii.IN TRANZACTIONAREA PE DERIVATE NU EXISTA ADRENALINA DECAT PT INCEPATORI SAU ……. .Ceea ce nu este explicat in acest articol este ca se poate acoperi riscul valutar, lucru obisnuit pt firmele care exporta. Pot de asemenea sa reduca riscul de expunere pe actiuni, asadar……….
  Multa bafta

 6. Dinu spune:

  @trauman: adrenalina la tranzactionarea cu derivate exista pentru oricine vrea s-o aiba, incepator sau nu. depinde cat de mult vrei sa risti si sa acoperi riscul valutar sau de expunere, incepator sau nu.

Lasati un comentariu