Vineri, 11 aprilie 2014

Dolarul american ramane in defensiva

In aceasta dimineata, moneda unica europeana a atins un nou maxim al ultimelor 3 luni in fata dolarului american, la peste 1,32. Dolarul american sufera insa pierderi generalizate, atat in fata celorlalte valute majore cat si in raport cu o serie larga de monede apartinand economiilor emergente.

Ideea decuplarii economiilor globale de conditiile in deteriorare din Statele Unite ramane principala premisa responsabila pentru deprecierea graduala a dolarului american. Perspectiva intoarcerii Rezervei Federale la actiuni de relaxare monetara cantitativa plaseaza dobanzile atasate monedei americane pe un trend descendent.

In acelasi timp, insa, cifrele macro apartinand altor economii globale, in particular celor emergente,fie nu deceptioneaza in aceeasi masura, fie chiar surprind pozitiv asteptarile. Iar presiunile inflationiste se acutizeaza – asa cum am putut observa din cele mai recente cifre sosite ieri in acest sens din Indonezia, Thailanda si Coreea de Sud.

Anuntata vineri, valoarea estimata pentru iulie a inflatiei din zona euro a afisat cel mai mare nivel din ultimele 20 de luni. In urma cu cateva saptamani credeam ca pentru a preveni o criza la nivelul sistemului bancar din zona euro, Banca Centrala Europeana va asigura un nivel substantial al lichiditatii la costuri exceptional de mici in piata monetara.

Presupunerea s-a dovedit gresita. Abordarile recente sugereaza ca Banca Centrala Europeana continua sa lupte cu orizontul iluzoriu al inflatiei, asa cum am mai vazut in vara anului 2008 chiar inaintea colapsului bancii americane de investitii Lehman Brothers. Rata LIBOR in euro cu scadenta la 3 luni se situeaza acum la maximul ultimului an, nivelul acesteia apropiindu-se de valoarea dobanzii cheie din zona euro de 1%.

Cat de sustenabile sunt presiunile inflationiste globale, in special cele din zona euro, este discutabil. La acest moment, insa, raportul dintre dobanzile aferente unei serii largi de valute globale (inclusiv euro), pe de o parte, si dolarului american, pe de alta parte, ramane defavorabil monedei americane.

Deocamdata, dolarul american ramane in defensiva.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu