Marti, 11 februarie 2014

Dolarul australian in picaj dupa ce RBA a redus dobanda de referinta

La capatul unui avans de 13 % inregistrat in luna octombrie, dolarul australian isi arata vulnerabilitatea intr-un context de aversiune la risc, determinat de suspiciunea investitorilor in ce priveste detaliile pachetului de rezolutie european, convenit in 26 octombrie. Neincrederea a fost amplificata dupa ce prim-ministrul grec, George Papandreou,  anunta un referendum privind acceptarea acestor masuri, decizie ce ar putea duce tara foarte aproape de un faliment necontrolat in cazul unui vot negativ.

Intregul spectru de active sensibile la risc a suferit corectii majore, insa decizia de taiere a dobanzii de referinta de catre banca centrala a Australiei, de la 4,75% la 4.50%, a pus presiune descendenta suplimentara asupra monedei, aceasta depreciindu-se cu peste doua procente. Motivele invocate de catre guvernatorul Glen Stevens iau in calcul moderarea cresterii economice la nivel global (in special in China si zona Euro), dar si a inflatiei in Australia. In ciuda faptului ca inflatia se afla deasupra intervalului tinta, de 2-3%, cu un nivel de 3,5%, guvernatorul a afirmat ca nivelul este consistent pe un orizont mediu de timp, varianta de baza a CPI(ce exclude elementele volatile) aflata la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, motivand decizia de scadere a costului finantarii.

 

Grafic AUDUSD – D1

Randamentele cerute de investitori pentru bond-urile Italiene la noi niveluri record

In prima zi de mandat a noului guvernator al BCE, Mario Draghi, banca a  intervenit pentru a opri un nou atac speculativ ce a dus randamentul bond-urilor italiene la 6.22%, investitorii preferand in schimb bund-urile germane, presiunea reflectandu-se si asupra EURUSD.

 

Grafic BUND10Y – D1

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu