Miercuri, 12 februarie 2014

Dolarul stabil, insa euro ramane ferm

  • Dolarul stabil, insa euro ramane ferm
  • Intrunire G20 in acest weekend
  • Germania, o posibila problema pentru BCE in viitor?
  • Piata isi muta atentia asupra suplimentarii relaxarii monetare din Marea Britanie

Dolarul stabil, insa euro ramane ferm

Dolarul a avut o a doua saptamana de consolidare dupa vanzarile din ultima perioada si sunt semne ca trendul descendent s-ar putea incheia.

Deprecierea dolarului a fost generata de asteptarile pietei privind o a doua runda de  cumparari de active de catre Fed (QE2), care a determinat si o scadere a randamentului titlurilor de stat americane. Pietele par sa fi luat in calcul cumparari de active in valoare de 1-1,5 trilioane dolari, suma care pare usor exagerata in raport cu comentariile recente ale oficialilor Fed.

In locul unei abordari sub forma de soc (anuntand achizitii de active mai mari de 1 trilion dolari pe o perioada determinata), Fed pare sa opteze acum spre o abordare graduala, fiind posibil sa adopte un program de achizitii in valoare de 100 mld. dolari pe luna, pe o perioada nedefinita.

Daca Fed alege aceasta cale, o reevaluare a asteptarilor pietei devine necesara iar aceasta poate fi catalizatorul unei reveniri a dolarului. Intradevar, nivelul randamentului titluror americane pe 10 ani a inchis saptamana cu 25 puncte de baza deasupra ultimelor minime.

Avem nevoie de decizia Comitetului Fed din 3 noiembrie inainte de a vedea mai mult decat modesta consolidare/corectie din acest moment, iar pana atinci inca exista riscul unor noi minime ale dolarului.

In ce priveste EUR/USD, nivelul 1.4050/1.4100 poate fi o zona de declansare a unei noi ascensiuni catre 1.4350/1.4400 in prima faza. Saptamana viitoare este final de luna iar vanzarile de dolari par sa fie evidente datorita castigurilor de pe pietele de actiuni americane. In favoarea dolarului, notam vanzarea puternica a aurului si intarirea monedei americane in raport cu lira sterlina si francul elvetian, indicatorii nostri preferati pentru determinarea tenintei generale a dolarului. De asemenea, se poate observa o posibila formatiune ”head and shoulders” (”cap si umeri”), o scadere a EUR/USD sub 1.3650/1.3700 putand determina o intarire mai substantiala a dolarului.

Deprecierea dolarului s-a reflectat in intarirea euro, iar in timp ce dolarul a revenit oarecum in raport cu alte monede, euro a facut noi maxime fata de acestea. Pe masura ce BCE continua parcursul de renuntare la masuri exceptionale, randamentul bondurilor germane a crescut la maxime ce nu au mai fost atinse din aprilie (cand EUR/USD se tranzactiona in intervalul 1.37-1.40). Inca nu exista indicii ca randamentele bondurilor germane s-ar plafona iar largirea spread-ului ratei dobanzii sugereaza ca pietele iau in calcul o marire a dobanzii-cheie pe euro la inceputul anului 2011.

Evolutia dobanzilor sugereaza ca euro va ramane puternic in urmatoarele saptamani, insa randamentul bondurilor germane trebuie urmarit indeaproape, existand riscul unei eventuale intoarceri.

Previziunea noastra pe terme lung ramane aceea ca zona euro va incetini semnificativ in lunile care urmeaza, impiedicand orice incercare a BCE de a inaspri politica monetara si determinand revenirea randamentelor la nivele scazute.

Intrunire G20 in acest weekend

Intrunirea G20 din acest weekend de la Seul este o oportunitate pentru marile economii emergente de a-si exprima opiniile si ingrijorarile privind economia globala. Pe parcursul ultimelor luni, in cautarea unor randamente mai ridicate, investitorii au ales adesea pietele emergente; acest lucru a creat o iesire masiva de pe dolar si intrarea pe monede emergente. Aceasta depreciere generala a dolarului, precum si teama unui program suplimentar QE2 a stimulat multe din guvernele acestor tari sa incerece sa opreasca aprecierea monedelor nationale printr-o varietate de mijloace: interventii directe, taxe marite pe investitiile straine, controlul capitalurilor si discutii despre protectionism.

Aceste masuri au generat ample tensiuni intre liderii globali in ultima vreme, ceea ce confera o importanta si mai mare acestei intalniri.

Este dificil sa ne inchipuim un acord politic semnificativ ca urmare a intalnirii G20, mai ales datorita faptului ca Brazilia – una dintre tarile care creeaza cele mai multe controverse in ultima perioada – nu are niciun reprezentant. Cu toate acestea, anticipam ca reprezentatntii isi vor concentra discutiile in jurul unor teme cum ar fi: ”competitivitate prin devalorizare”, ”volatilitate excesiva a pietelor”, ”evolutii turbulente a ratelor de schimb”, subiecte care fac parte din aceeasi retorica pe care o observam saptamana de saptamana. In cele din urma, probabil ca aceasta intalnire nu va fi un eveniment important, dar daca ceva neanticipat se materializeaza, exista potential ca piata Forex sa se agite saptamana viitoare.

Germania, o posibila problema pentru BCE in viitor?

O noua zi, un alt indicator economic care subliniaza puterea redresarii economiei germane. Vineri a fost randul raportului IFO, care masoara increderea in mediul de afaceri a 7.000 de firme din sectorul manufacturier, constructii si retail, sa depaseasca asteptarile analistilor. Valoarea indicelui a crescut la maximele din 2007, inainte de recesiune. Ce a fost mai incurajator a fost componenta indicelui care masoara asteptarile viitoare; aceasta a fost semnificativ mai mare decat cea din septembrie.

De asemenea, exista semnale ca redresarea Germaniei ia amploare si se bazeaza din ce in ce mai putin pe exporturi. Indicele PMI din sectorul serviciilor a recuperat pierderile recente in luna octombrie, sugerand revenirea consumului intern. Vanzarile cu amanuntul au ramas in urma revenirii economice a Germaniei insa cresterea increderii in sectorul serviciilor ar putea fi reflectata in date tot mai bune spre sfarsitul anului.

Redresarea puternica din recesiune a Germaniei subliniaza revenirea in doua trepte de viteza a zonei euro. Economia germana a crescut cu 2.2% in al doilea trimestru, echivalent cu o crestere anualizata de 4.1%. Prin comparatie, Irlanda si Grecia au inregistrat contractii economice in aceeasi perioada.

Germania creste ca o piata emergente, in timp ce economiile din tarile periferice ale UE, cu datorii impovaratoare, vor fi sub presiune pentru mult timp.

Aceasta situatie da batai de cap Bancii Centrale Europene. Daca moneda unica ar fi la fel de puternica precum cel mai slab membru, atunci ratele dobanzii ar trebui sa fie in teritoriu negativ iar stimulii monetari ar trebui extinsi pentru a ajuta economiile tarilor de la periferie. Insa aceasta ar genera presiuni inflationiste in Germania, care, alaturi de cresterea puternica, are de asemenea o piata a muncii caracterizata de un somaj redus, ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 20 ani.

Euro a ignorat problemele recente de la periferia UE, cum ar fi criza datoriilor Irlandei din septembrie si in schimb si-a mulat evolutia pe cresterea randamentului bondurilor germane. Piata insa ar putea sa nu tina seama de provocarile pentru economia germana de anul viitor. Guvernul german se angajeaza la un plan propriu de austeritate fiscala, pentru a incerca reducerea poverii datoriei publice, situata in prezent la 73.4% din PIB. Cheltuielile si numarul de angajati din sectorul public se asteapta sa fie reduse, ceea ce ar putea crea un derapaj in revenirea consumului intern. Prin urmare, BCE ar putea fi nevoita sa pastreze o politica monetara mai lejera decat sugereaza randamentul bondurilor germane, pentru a putea sustine cea mai mare economie a zonei euro pe masura ce solutiile de austeritate incep sa-si faca efectul. In concluzie, chiar daca BCE isi pastreaza angajamentul de a reveni la conditii monetare normale si de a evita stimuli suplimentari, in functie de cat de bine vor evolua toate economiile din zona euro anul viitor, ar putea fi totusi ultima venita in cercul tarilor care aplica masuri suplimentare de relaxare monetara.

Piata isi muta atentia asupra suplimentarii relaxarii monetare din Marea Britanie

Chiar daca George Osborne, cancelarul Marii Britanii, in raportul asupra cheltuielilor publice prezentat miercuri, a sustinut ca economia a revenit de pe marginea prapastiei, pietele par sa creada ca Regatul Unit se indreapta catre noi masuri de relaxare monetara.

Pe masura ce piata digera taierea cheltuielilor publice cu 80 mld. Lire si reducerea locurilor de munca din acest sector cu 500.000, divizarea in trei a comitetului de politica monetara si cresterea anemica a masei monetare, randamentul titlurilor de stat pe 2 ani s-a prabusit. Piata asteapta din ce in ce mai mult ca Banca Angliei sa se angajeze intr-o noua runda de relaxare monetara la urmatoarea intalnire din 4 noiembrie.

Aceasta si-a pus amprenta asupra evolutiei lirei care a scazut cu aproape 2% in cursul saptamanii.Inchiderea saptamanii sub nivelul 1.5750 este un semnal bearish pentru perechea GBP/USD, insa probabil doar pe termen scurt. Exista semne ca piata s-ar putea grabi.

Merita sa aruncam o privire la stenograma intalnirii din octombrie a Comitetului de Politica Monetara, publicata miercuri, care noteaza: ”Analizele si proiectiile pregatite pentru Raportul asupra Inflatiei din noiembrie vor oferi Comitetului oportunitatea de a reevalua mai atent perspectiva asupra activitatii economice, capacitatilor neutilizate si inflatiei, in lumina ultimelor stiri”. Aceasta sugereaza ca membrii comitetului asteapta sa vada datele din raport inainte de a lua o decizie privind masuri suplimentare de relaxare.

Avand in vedere ca raportul nu va fi publicat pana pe 10 noiembrie – dupa intalnirea comitetului – exista sansa ca piata sa fie dezamagita daca se decide amanarea luarii unei decizii pana la intalnirea din 9 decembrie.

Desigur, daca acestia considera conditiile economice ca fiind deja suficient de slabe pentru a solicita noi stimuli, nu au motiv sa astepte, insa suntem de parere ca evolutia lirei ar putea fi una laterala pana in prima saptamana din noiembrie. Pe termen foarte scurt, exista riscul unei intoarceri, mai ales dupa inchiderea saptamanii sub 1.5750, care este vazuta ca o divergenta bearish. Nivelele cheie de suport se situeaza la 1.5450 – SMA 100 pe interval orar -si apoi 1.5330/40, media mobila simpla la 200 zile.

Daca GBP/USD nu rezista la aceste niveluri, am putea asista la o cadere pana in 1.50. Lira sterlina ar putea fi liderul perdantelor, atata timp cat persista intarirea dolarului din ultima saptamana iar investitorii isi reduc din pozitiile de vanzare pe dolar pe masura ce ne apropiem de intalnirea Comitetului Fed din 2/3 noiembrie.

Foto: jscreationzs/FreeDigitalPhotos.net

Comentariu de Brian Dolan, Sef Departament Strategii Valutare – Gain Capital LLC

Disclaimer: Acest raport contine doar informatii de piata si comentarii care nu sunt obiectul unei oferte
sau solicitari privind cumpararea sau vanzarea unei anumite valute. Toate aceste informatii pot fi
modificate fara instiintare prealabila. Acest raport nu vizeaza obiective specifice de investitii, situatii
finnaciare sau necesitati ale unui anumit beneficiar si nu constituie recomandari personale. Investitiile
pe piata Forex pot implica riscul de a pierde mai mult decat depozitul initial. Ele nu sunt potrivite
pentru orice investitor si trebuie sa va asigurati ca intelegeti riscurile implicate, solicitand consiliere
independenta, daca este necesar. Chiar daca informatiile continute in raport sunt obtinute din surse
presupuse a fi credibile, autorul raportului nu garanteaza acuratetea sau deplinatatea lor si nu isi asuma
raspunderea pentru orice pierdere care poate rezulta, direct sau indirect, in cazul oricarei persoane care
isi bazeaza deciziile de tranzactionare pe aceste informatii sau opinii. Acest raport a fost furnizat de
Gain Capital – Forex.com UK Limited ("FOREX.com"), companie autorizata si reglementata de FSA -
Financial Services Authority, si tradus in limba romana de SC Internet Trading SRL – www.forex-romania.ro, cobrand al Forex.com.

Lasati un comentariu