Duminica, 03 august 2014

Dr.Doom al economiei: Pachetul de salvare pentru zona euro ar putea functiona

Foto: NYU Stern School of Business

Marimea pachetului de salvare convenit in weekend-ul trecut de statele din Uniunea Europeana si Fondul Monetar International este, probabil, suficienta pentru a acoperi nevoile de finantare a tarilor vulnerabile din zona euro, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, informeaza CNBC.

“Presupunand ca nevoile totale de finantare pentru Portugalia, Irlanda si Spania trebuie sa fie acoperite pana in 2012, marimea pachetului ar trebui sa fie de circa 600 miliarde de euro”, a estimat Roubini, impreuna cu o echipa de economisti, intr-o nota pe site-ul sau RGE Monitor.

Roubini, numit Dr.Doom de media, dar Dr. Realist de cititorii CNBC.com, a prezis cu mai multe saptamani inainte de anuntarea pachetului ca problemele Greciei sunt doar varful icebergului.

Dar la finalul saptamanii trecut, UE a depasit asteptarile pietei, anuntand un pachet de salvare de 720 miliarde de euro, pentru a stabiliza pietele si a preveni destramarea zonei euro. Din aceasta suma, 500 miliarde de euro ar urma sa vina de la UE, iar restul de 220 miliarde de euro de la FMI.

Suma “acopera in mod confortabil scenariul cel mai rau si ar trebui sa ajute la indepartarea problemelor”, a mai precizat Roubini, care a adaugat ca acest pachet va forta totodata statele din zona euro sa-si reduca deficitele bugetare pentru a evita sa se indatoreze si mai mult.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu