Sambata, 28 decembrie 2013

Dupa AVAS, si CNVM trebuie sa-i despagubeasca pe deponentii FNI

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) raspunde solidar cu inculpatii per­soa­ne fizice pentru plata despagubirilor catre pagubitii in dosarul FNI, se arata in decizia finala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Hotararea este irevocabila  si executorie, iar CNVM, alaturi de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas si alti inculpati in acest dosar, este obligata la plata despagubirilor corespun­za­toare sumelor initial investite si indexate cu rata de inflatie incepand din 24 mai 2011.

Suma efectiva care trebuie platita nu este cu­nos­cuta cu exactitate, dar s-ar putea ridica la cateva zeci de milioane de euro, mai mare de­cat bugetul CNVM pe cativa ani.

Pe de alta parte, Judecatoria Ploiesti a decis ieri ca mama FNI, Ioana Maria Vlas , fost administrator al SOV Invest, poate fi eliberata conditionat.  Parchetul a formulat recurs.

Reprezentantii CNVM spun de altfel ca daca s-ar initia plata despagubirilor se va pune sub semnul intrebarii chiar conti­nuarea activitatii acesteia.

„Bugetul CNVM pentru anul 2010 este de aproximativ 40 de milioane de lei. Daca s-ar initia plata despagubirilor, va fi pusa sub semnul in­trebarii chiar continuarea activitatii au­toritatii pietei de capital. In plus, nu au fost buge­tate pentru 2010 su­mele necesare”, au declarat re­prezen­tantii CNVM.

Ofici­alii CNVM spun ca in aceste mo­mente nu cu­nosc nici nu­marul uni­ta­tilor de fond, nici valoarea in­vestita de fiecare pagubit si nici care dintre acesti in­vestitori au beneficiat, even­tual, de des­pagu­biri anterioare.

O parte dintre pagubitii FNI au beneficiat de despagubiri, facute fie in baza Legii nr. 333/2001 privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii, fie in aplicarea Sentintei Civile nr. 13732/17.12.2004, modificata prin Decizia Civila nr. 203/ 11.04.2006, de catre AVAS.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul AVAS, suma totala platita de aceasta institutie pana in prezent este de 287 milioane de lei (peste 67 milioane de euro la cursul de ieri), catre 49,7% din investitorii FNI. Numarul pagubitilor este de circa 23.500 de persoane.

Oficialii CNVM spun ca au luat cunostinta de decizia Inaltei Curti in data de 22 septembrie, dar inainte de a se putea conforma acesteia, trebuie sa cunoasca mai intai obligatiile de plata catre investitori.

„Aceasta este o prima pro­ble­ma care trebuie solutionata, deoa­rece ho­ta­rarea judecatoreasca nu cu­prin­de su­me certe care ar urma sa fie achitate, ci con­tine doar lista per­soa­ne­lor si domi­ciliul aces­tora. Mai mult, instanta se de­clara in «imposibilitate obiectiva de a sta­bili pen­tru fiecare parte civila cu­an­tumul despagu­bi­rilor civile, ur­mand ca fie­care, pe calea executarii civile si in urma cal­cularii indi­celui de inflatie in ra­port cu su­ma initial in­vestita, sa-si recupe­reze debitul»”, au mentionat repre­zen­tantii CNVM.

Comisia spune ca nu a discutat inca aceasta problema cu reprezentantii Guvernului, deoarece a trecut foarte putin timp de la publicarea deciziei. Comisia   subliniaza ca acest document contin peste 1.500 de pagini si mentine, fara sa modifice, parti din hotarari judecatoresti pronuntate anterior in acest caz, documente care insumeaza alte 5.000 de pagini.

CNVM trebuie sa raspunda solidar in acest caz cu inculpatii Stefan Boboc (prese­dinte al CNVM in acea perioada) si Cecilia Cezara Bebis (comisar).

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu