Sambata, 13 decembrie 2014

Economia SUA da primele semne de slabiciune din ultimii 3 ani

Economia SUA, pilonul pe care s-a sprijinit economia mondiala in ultimii trei ani, a dat in luna iunie primele semne de slabiciune, sondajele privind productia industriala aferente acestei luni relevand o contractie pentru prima data din iulie 2009.

Economia SUA, care contribuie cu o pondere de circa 28% din economia globala, a iesit destul de rapid din recesiunea anilor 2008-2009, datorita sumelor enorme de bani pompate de stat si banca centrala, Fed, dar si masurilor istorice de reducere a dobanzii de referinta la zero.

Se pare insa ca odata cu incetinirea drastica din zona euro care a tras dupa ea si marile economii emergente, China si Brazilia, SUA se confrunta din nou cu o incetinire a economiei, care s-ar putea transforma chiar intr-o recesiune spre sfarsitul acestui an.

In tabelul de mai jos puteti observa istoricul datelor institutiei ISM (Institute for Supply Management) cu privire la productia industriala a SUA. Dupa cum se vede in iunie indicatorul a franat puternic, de la 53,5 puncte la 49,7 de puncte, coborand pentru prima data sub 50 de puncte, nivelul care desparte cresterea de contractie.

 

 

Este greu insa de spus daca aceasta incetinire va avea repercusiuni asupra economiei europene si implicit a tarii noastre sau este doar o ajustare la conditiile economice globale din prezent si la criza datoriilor din zona euro.

Lasati un comentariu