Duminica, 23 februarie 2014

Economia SUA reuseste sa creeze 103 mii de job-uri

Temerile privind o noua recesiune incep sa dispara din cadrul investitorilor odata cu publicarea peste asteptari a numarului de job-uri create in SUA (excluzand sectorul agricol). Astfel valoarea de 103 mii de locuri de munca create in luna septembrie, din care 137 de mii in sectorul privat si 34 de mii de concedieri in sectorul public, arata o recorelare a indicatorului NFP cu valoarea publicata de ADP miercuri (91 de mii). Cu toate aceastea, atat valoarea dubla fata de asteptari din septembrie cat si revizuirea pozitiva a valorii  din august  (de la 0 la 57 de mii) nu au reusit sa traga rata somajului in jos de la nivelul de 9.1%.

Pietele bursiere nu au intarziat sa se ajusteze la noul context mult mai optimist, indicii americani aflandu-se foarte aproape de a incheia a doua saptamana consecutiva pe plus. Activele ce beneficiaza in contextul  aversiunii la risc, precum obligatiunile guvernamentale, au inregistrat o cadere aproape simetrica fata de avansul pietelor bursiere, randamentele aratand totodata o majorare a dobanzilor, incompatibile cu scenariile de criza.

Sursa: XTB

Probabilitatea unei interventii a Fed aflata in scadere

Optimismul  dat de publicarea foarte buna a raportului NFP reprezinta un bun carburant pentru aprecieri ale monedelor considerate  riscante (EUR, GBP, AUD, NZD), insa dolarul ar putea beneficia in perspectiva, datorita unei probabilitati mai scazute de interventie a Federal Rezerve prin noi injectii de lichiditati in piata. Acest fapt poate reprezenta o vulnerabiliate semnificativa si pentru piata bursiera, in contextul in care noi vesti privind Grecia isi vor face aparitia pe ecranele traderilor.

Sursa: XTB

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu