Miercuri, 15 ianuarie 2014

Economistul-sef al BNR: Tehnic, va fi foarte greu sa aderam la euro in 2015, dar drumul este la fel de important ca si ajungerea acolo

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, spune ca deciziile care s-au luat aseara de liderii UE, care au convenit intarirea regulilor fiscale si aplicarea de sanctiuni tarilor care nu respecta criteriile de deficit bugetar si datorie publica vor avea un efect favorabil, deoarece sunt de natura sa disciplineze politicile macroeconomice.

“Al doilea lucru care inteleg ca s-a agreat este acela ca Fondul European de Stabilitate Financiara va fi gestionat in comun cu BCE, ceea ce inseamna ca BCE se poate concentra pe salvarea bancilor comerciale si mai putin pe salvarea guvernelor, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost lasata singura. Asa, Fondul va fi gestionat de BCE, dar el va fi cel care va salva statele prin cumparari de obligatiuni”, a declarat Lazea.

El a adaugat ca Romania trebuie sa spere la o rezolvare faborabila a problemelor din zona euro, pentru ca este legata organic de aceasta.

“Sa speram ca vor fi date raspunsuri si la celelalte intrebari pe care le pun pietele financiare, iar politicienii se vor pune inaintea evenimentelor si nu in spatele lor asa cum a fost cazul pana acum”, a punctat Lazea.

Liderii europeni au mai convenit in cadrul summitului de la Bruxelles sa suplimenteze Fondul Monetar International cu 200 miliarde de euro, la aceasta suma urmand sa contribuie si Romania.

“Faptul ca Romania va contribui cu o catime din aceasta suma este un pret care trebuie platit. Trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite”, a precizat  Lazea.

In ceea ce priveste tinta de aderare a Romaniei la euro, economistul-sef al BNR spune ca tehnic, este foarte greu ca termenul de 2015 sa fie respectat.

“Dar drumul spre euro este cel putin la fel de important ca si ajungerea in zona euro sau, dupa cum s-a vazut, existenta in zona euro”, a adaugat Valentin Lazea.

Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

Lasati un comentariu