Marti, 24 decembrie 2013

Educatia financiara. Invata-ti copilul de unde vin banii

Educatia financiara precara este una din problemele importante ale Romaniei, iar criza financiara din ultimii ani a aratat acest lucru.

Banii reprezinta un subiect important al vietii noastre de zi cu zi, iar primele lucruri despre bani le invatam inca din copilarie.

Daca esti parinte, probabil ca te intrebi cum sa vorbesti cu copilul tau despre bani. Nu este un subiect usor, insa trebuie sa il abordezi din timp.

5 lucruri pe care copilul tau trebuie sa le stie despre bani

1.      Cum sa economiseasca

2.      Cum sa tina evidenta banilor

3.      Cum sa traiasca cu un buget fix

4.      Cum sa investeasca

5.      Cum sa foloseasca banii pentru a schimba lumea

Cand incepi sa vorbesti cu copilul tau despre bani

Educatia financiara a copilului tau trebuie sa inceapa la o varsta cat mai frageda, chiar de la varsta de cinci ani, potrivit site-ului parenthood.com. La inceput foloseste exemplul personal pentru a-ti invata copilul de unde vin banii si unde se duc. Poti sa il incurajezi sa dea el banii vanzatorului de la magazin si sa ceara restul. Ofera-i o recompensa daca isi pastreaza camera curata si daca ajuta la treburile din casa.

Acest lucru ii va responsabiliza si vor constientiza cum se castiga banii. David Paller, consultant financiar si vicepresedinte la Robert Osher Investment Management, preciza, intr-un articol publicat de parenthood.com, ca cea mai potrivita metoda pentru a-i face pe copii sa inteleaga circuitul banilor, este desenarea unei harti, mai ales ca, in zilele nostre, banii circula din ce in ce mai mult prin carduri si online banking, iar prezenta lor “fizica” este din ce in ce mai redusa.

Invata-l ce este un cont de economii

Potrivit parenthood.com, la 7 ani copiii sunt capabili sa inteleaga ce este un cont de economii. Unele banci ofera posibilitatea deschiderii unui cont in numele copilului, in acest fel putand sa invete importanta economiilor.

Tot in aceasta perioada poate face cunostinta cu “online banking-ul”.

Incurajati copiii sa va arate ca sunt suficient de maturi incat sa poata lua singuri o decizie financiara.

Invata-l sa traiasca cu un buget fix

Chiar daca situatia financiara a familiei tale este una buna, nu iti invata copilul sa primeasca intotdeauna ce isi doreste. Calculeaza-i o alocatie lunara si invata-l sa cheltuiasca atat cat are. Daca primeste bani in plus de cate ori se termina alocatia, copilul tau o sa invete foarte greu ca banii nu se fac chiar atat de usor.

Deschide-i un cont de tranzactionare pe Bursa

In perioada adolescentei, copiii pot intelege cum functioneaza piata de capital. Multi oameni invata in timp ce fac, asa ca, poti incepe prin a deschide un cont de tranzactionare demo in numele copilului. Lasa-l sa se joace si sa descopere cum functioneaza piata.

Ca sa faceti lucrurile si mai interesante, puteti sa deschideti cate un cont demo pentru fiecare membru al familiei si sa organizati un concurs. Asa va fi mai interesat si va invata mai repede.

Daca ideea de a investi la Bursa i se pare atractiva, poate ar avea sens sa isi foloseasca proprii bani pentru a cumpara actiuni, iar castigurile si dividendele incasate sa le pastreze. Daca nu are suficienti bani stransi pentru a-si deschide un cont de tranzactionare, puteti sa ii dati banii sub forma de imprumut, si in acest fel va invata si ca banii imprumutati trebuiesc inapoiati.

Invata-l sa faca donatii

Copilul trebuie sa stie ca nu totul se reduce la cumparat jucarii si haine. Trebuie sa invete ca este important sa ii ajute si pe altii. Parintii trebuie sa isi invete copii sa le pese si de restul lumii asa cum le pasa si de bani.

Daca finantele personale dau multa bataie de cap persoanelor adulte, acest lucru nu trebuie sa se intample si cu copiii. O educatie financiara de la o varsta frageda ii va ajuta pe copii sa cresca mai siguri pe ei din punct de vedere financiar si mai putin stresat. Cei care vor invata cel mai mult vor fi cei mai protejati.

Foto: krishnan / FreeDigitalPhotos.net

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. gigel spune:

    salut aparitia articolului…felicitari!

Lasati un comentariu