Duminica, 23 februarie 2014

EFG: Noile evenimente duc valoarea Fondului Proprietatea la 2,8-3,8 miliarde de euro

Sursa: Raport EFG Eurobank Securities

Fondul Proprietatea (FP), una dintre cele mai asteptate companii romanesti de investitorii de la Bursa, valoreaza in prezent intre 2,8 miliarde de euro si 3,8 miliarde de euro, potrivit unui raport emis azi de societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

La finele anului trecut analistii EFG evaluau Fondul la 2,7-4,1 miliarde de euro.

“Ne-am updatat estimarile pentru a include ultimele evenimente si informatii care au aparut in legatura cu Fondul Proprietatea”, au precizat analistii EFG.

Recent, Parlamentul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, faptul ca FP se poate lista fara oferta publica initiala (IPO) iar Fondul va putea sa distribuie dividende din profitul obtinut in anii 2008 si 2009.

“Trebuie sa notam faptul ca anularea actiunilor nesubscrise de stat rezolva problema doar pe jumatate, in ceea ce priveste distribuirea de dividende. Al doilea pas necesar ar fi reducerea capitalului social (prin reducerea valorii nominale sau a numarului de actiuni). Mai mult, FP are o pierdere de 3,4 miliarde de lei, generata de necesitatea constituirii de ajustari suplimentare pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare. Totodata, nu trebuie omis faptul ca in 2009 Fondul a cerut amanarea distribuirii de dividende din profitul pe 2008, pana cand isi va reveni piata de capital iar pierderile vor fi recuperate”, au precizat analistii EFG Eurobank Securities.

Potrivit legii, in prezent Fpndul Proprietatea trebuie sa distribuie 50% din profit ca dividende, insa, potrivit ultimelor modificari, companiile controlate de stat vor distribui actionarilor 90% din profit ca dividende. “O distribuie a intregului profit ca dividende si participarea la majorarea de capital anuntata de Petrom, ar lasa Fondul fara 80% din lichiditati”, sunt de parere analistii.

Luand in considerare ultimele evenimente, analistii societatii de brokeraj evalueaza Fondul la 2,8-3,8 miliarde de euro.

Acestia au luat in calcul trei scenarii diferite pentru a stabili valoarea. In primul scenariu, care a fost realizat luand in calcul evaluarile facute de PwC si Darian Rom Suisse in primul semestru din 2008, FP valoreaza 15,62 miliarde de lei. Al doilea scenariu al EFG, care fost realizat aplicand un discount de 40%, (valoarea cu care s-a deprecit BET-C din iunie 2008), la datele obtinute de cei doi evaluatori FP valoareaza 12,13 miliarde de lei, in timp ce al treilea scenariu indica o valoare de 16,73 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea a fost infiintat in anul 2005 pentru a acorda despagubiri pentru proprietarii deposedati abuziv in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist. Capitalul social al Fondului este 14,24 mld. lei, fiind divizat in actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

Guvernul blocheaza despagubirile penrtu proprietarii deposedati de comunisti

Guvernul intentioneaza sa blocheze, pentru doi ani, despagubirile in numarar cuvenite persoanelor deposedate de regimul comunist, acestia urmand sa primeasca in schimb actiuni la Fondul Proprietatea.

Potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finantelor Publice, executivul vrea sa limiteze despagubirile la 10.000 de euro.

In prezent, persoanele deposedate de comunisti pot obtine despagubiri in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, iar daca despagubirea depaseste aceasta suma, primesc actiuni la Fondul Proprietatea.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu