Vineri, 11 aprilie 2014

Elvetia, Japonia lupta cu propriile monede

Dupa ce ieri Elvetia a anuntat recentrarea dobanzii cheie intr-o incercare disperata de a opri aprecierea impulsiva a francului, in aceasta dimineata Japonia a intervenit direct in pietele forex impotriva propriei monede

Ipoteze macro-globale abandonate astazi:

  • lira turceasca se poate deprecia in fata dolarului american, francului elvetian si yenului japonez (ipoteza urmarita din 26 iulie via cursurile spot corespondente; din 26 iulie, depreciere medie de 0,02%)

Ipoteze macro-globale curente:

  • cotatiile aurului se pot aprecia (ipoteza urmarita din 2 august via spot; din 2 august, apreciere de 2,18%)
  • dolarul australian (AUD), dolarul neo-zeelandez (NZD), rupia indoneziana (IDR), rupia indiana (INR), wonul sud-coreean (KRW), pesoul filipinez (PHP), bahtul thailandez (THB), dolarul singaporez (SGD), ringgitul malaysian (MYR) se pot aprecia in fata dolarului american (USD) (ipoteza urmarita din 1 august via cursurile spot corespondente; din 1 august, depreciere medie de 1,21%)
  • dolarul taiwanez (TWD) se poate aprecia in fata dolarului american (USD) (ipoteza urmarita din 1 august via cursul spot corespondent; din 1 august, depreciere de 0,46%)
  • moneda unica europeana se poate deprecia in fata coroanei norvegiene, coroanei suedeze si francului elvetian (ipoteza urmarita din 26 iulie via cursurile spot corespondente; din 26 iulie, depreciere medie de 1,64%)
  • bursele de actiuni din Italia si Spania pot performa mai modest decat celelalte burse de actiuni la nivel global (ipoteza urmarita din 26 iulie via ecartul de performanta dintre ETF-urile iShares MSCI Italy Index Fund (EWI) si iShares MSCI Spain Index Fund (EWP), pe de o parte, si iShares MSCI ACWI Index Fund (ACWI), pe de alta parte, listate la NYSE; din 26 iulie, ecart de 4% defavorabil Italiei si Spaniei)
  • bursa de actiuni din Turcia poate performa mai modest decat celelalte burse de actiuni la nivel global (ipoteza urmarita din 1 iulie via ecartul de performanta dintre ETF-urile iShares MSCI Turkey Investable Market Index Fund (TUR) si iShares MSCI ACWI Index Fund (ACWI) listate la NYSE; din 1 iulie, ecart de 2,52% defavorabil Turciei)

Stim acum ca Italia a avut in debutul acestei saptamani consultari cu Eurogroup si Comisia Europeana, fara rezultat. Ieri dupa-amiaza premierul Berlusconi a tinut un nou discurs public in care ca de obicei a blamat speculatiile internationale si deteriorarea conditiilor economice globale pentru colapsul cotatiilor bondurilor suverane italiene.

Raman insa la parerea ca evolutia curenta a pietei locale de bonduri nu are mare legatura cu presiuni speculative notabile, ci mai degraba cu realocari prudente ale capitalurilor. Investitorii percep, si nu pot fi blamati pentru asta, ca in cazul transformarii tensiunilor de la periferii (Grecia, Portugalia, Irlanda) intr-o criza sistemica afectand centrul zonei euro participarea sectorului privat la un nou program de asistenta financiara va fi considerabil mai mare decat am vazut vizavi de Grecia.

Mai departe, deteriorarea tabloului macro-global ar fi trebuit sa genereze o scadere precipitata a dobanzilor bondurilor guvernamentale (asa cum vedem in Statele Unite, Regatul Unit, Japonia si chiar intr-o serie larga de economii emergente), nu o explozie a acestora (asa cum vedem in cazul Italiei sau Spaniei (grafic)). Cred ca era de preferat ca macar de aceasta data in locul lui Berlusconi sa vorbeasca Giulio Tremonti (ministrul de finante) sau Vittorio Grilli (directorul general al Trezoreriei).

Deocamdata Europa nu doreste sa bage mana in buzunar pentru Italia. Si oricum multi dintre oficialii europeni sunt in vacanta pana in septembrie. Ministrul economiei si in acelasi timp vicecancelarul Germaniei, Philipp Roesler, a indicat ca la sedinta de cabinet tinuta ieri nu au fost luate in discutie tensiunile curente din pietele financiare ale Italiei si Spaniei. Mai mult, am aflat ca doamna Merkel, care este in vacanta, nu a tinut sa intervina telefonic in cursul sedintei.

Vad in continuare culoarea verde pentru speculatii impotriva Italiei si Spaniei. Daca Italia / Spania restrictioneaza pozitiile short pe pietele locale de actiuni, speculatorii vor fi tentati sa vanda banci franceze. Ideea este ca in timp ce autoritatile europene raman fixate asupra periferiilor, expunerile short ale speculatorilor se vor muta catre centrul blocului. In pietele de bonduri guvernamentale ale Italiei, Spaniei, Belgiei investitorii vor lichida in mod accelerat detineri cu scadente tot mai scurte si in acest fel am putea vedea o inversare maligna a dobanzilor (cele aferente scadentelor scurte depasindu-le pe cele asociate scadentelor lungi).

In ceea ce priveste interventiile monetare si valutare ale Elvetiei (ieri) si Japoniei (astazi), aceste actiuni erau in intregime previzibile. Este motivul pentru care am tinut sa urmaresc din nou scenariul unei aprecieri suplimentare a cotatiilor aurului, acum cand monede de refugiu precum francul elvetian sau yenul japonez sunt devalorizate fortat de propriile banci centrale.

Daca nu vedem rapid o imbunatatire considerabila a contextului macro-global, ma indoiesc ca incercarile celor doua banci centrale, absolut justificabile dintr-o perspectiva economica si politica, vor avea eficienta dorita.

Cat anume din aprecierea francului elvetian sau a yenului japonez este speculativa? Indraznesc sa cred ca nu mult. Si in acest caz e vorba mai degraba de realocari prudente ale lichiditatilor globale.

Elvetia este cotata triplu-A, are excedente comerciale, performante macro care le depasesc chiar pe cele ale Germaniei, nicio criza legata de deficite sau datorie publica. Potrivit celor mai recente date, „retail”-ul speculativ nipon este pozitionat net short yen, nu long.

Si, pe urma, cu ce o sa ajute recentrarea dobanzii cheie in Elvetia? Investitorii oricum nu cumparau francul elvetian pentru vreun diferential pozitiv de dobanda. Australia are o rata cheie a dobanzii de 4,75%, si totusi dolarul australian a suferit in ultimele zile o depreciere deloc modesta in fata dolarului american.

Am renuntat in aceasta dimineata la a mai urmari activ deprecieri ale lirei turcesti in fata dolarului american, francului elvetian si yenului japonez. Francul elvetian si yenul japonez sunt acum devalorizate fortat de propriile banci centrale, si un element suplimentar de incertitudine este indus de sedinta ad-hoc a bancii centrale a Turciei care va avea loc peste doar cateva ore.

Raman insa la parerea ca Turcia este vulnerabila unui soc major pe pietele sale de capital si voi testa in continuare ipoteza potrivit careia bursa locala va avea o performanta mai modesta decat celelalte piete globale indiferent de directia generala a acestora.

 Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu