Miercuri, 04 martie 2015

Erste Bank: Estimarea de 2.300 de dolari pentru pretul aurului s-ar putea dovedi chiar prea conservatoare acum

Sursa: Erste Bank

Analistii grupului austriac Erste estimeaza ca pretul aurului ar putea ajunge in urmatoarele 12 luni la 2.000 de dolari pe uncie, iar investitorii institutionali, in special asiguratorii si fondurile de pensii, “vor domina urmatoarea etapa de crestere exuberanta a pietei aurului”.

„De la publicarea primului nostru raport privind aurul in urma cu cinci ani, pretul

aurului a crescut cu 140%. Estimarea expertilor din urma cu trei ani, care indica un pret pe termen lung de 2.300 USD, ar putea fi considerata chiar prea conservatoare acum”, a precizat Ronald Stöferle, analistul pentru aur al Erste Group.

De altfel, analistul Erste a mai precizat ca cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani. Mai mult, cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii in anul 2000, dar ponderea a crescut la aproape 40% anul trecut.

“Ne putem astepta ca investitorii institutionali sa domine urmatoarea etapa. In principal, companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni. Aurul este recunoscut ca fiind o investitie sigura deoarece nu si-a pierdut niciodata valoarea. Probabil ca aceasta tendinta nu se va atenua prea curand. Preconizam continuarea cresterii pretului aurului”, a declarat Stöferle.

El a mai adaugat ca aurul ar trebui sa faca parte din fiecare portofoliu, iar aproximativ 5 – 10% din portofoliu ar trebui investit in aur.

„Inca ne asteptam ca pretul aurului sa creasca cel putin pana la nivelul maxim de pana acum, ajustat la inflatie, de 2.300 USD/uncie (din 1980), la incheierea etapei de crestere exuberanta a pietei”, a estimat Stöferle.

“In luna precedenta, in special, s-a observat o tendinta clara de favorizare a aurului in calitate de activ. Aurul a fost vazut tot mai mult drept moneda din cea mai pura esenta si din ce in ce mai putin ca marfa”, au mai mentionat analistii Erste

Lasati un comentariu