Duminica, 23 februarie 2014

Erste Bank: Fondul Proprietatea este departe de a fi un mare chilipir

Sursa: Erste Group

Analistii grupului austriac Erste au redus pretul tinta pe actiunile Fondul Proprietatea (FP) cu aproape 30%, pana la 0,51 lei/unitate, dar au pastrat recomandarea de “acumulare”, potrivit celui mai recent raport de analiza.

“Actiunile FP nu sunt chiar un chilipir in acest moment. Am ajuns la aceasta concluzie dupa ce am analizat mai multe fonduri inchise de investitii listate la bursa si care in opinia noastra sunt comparabile cu Fondul Proprietatea”, au precizat analistii grupului austriac.

Pretul tinta a rezultat din aplicarea unui discount de 48% la valoarea “reala” a activului net pe actiune. Discountul a fost aplicat in linie cu cele la care se tranzactioneaza un grup de fonduri selectate.

“FP este efectiv tinut in captivitate de comapniile din portofoliu necotate la bursa
si care sunt controlate de guvern. Acesta este si unul dintre motivele pentru care exista un discount de tranzactionare mai mare pentru FP decat pentru majoritatea fondurilor inchise listate, cu expunere pe pietele mature”, au precizat analistii Erste Group.

Acestia au adaugat ca listarea Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica reprezinta cheia unei reduceri a discountului de tranzactionare.

Oferta publica a Romgaz este programata pentru jumatatea anului, in timp ce Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi listate in 2013.

Analistii Erste au selectat un grup de fonduri inchise, similare cu FP, care au expunere pe pietele mature. Aceste fonduri, cu minim 50% din companiile din portofoliu nelistate, se tranzactioneaza, in medie, cu un discount de 40% la valoarea activelor nete.

“Notati ca restul portofoliului fondurilor selectate este reprezentat de cash sau echivalent. Tinand cont de lichiditatea slaba din portofoliul FP, este greu de crezut ca discountul de 60% la activul net este exagerat”, au mai spus analistii Erste.

In prezent, actiunile FP se tranzactioneaza la 0,427 lei pe unitate, in scadere cu 35% de la listare, si cu un discount de 60% fata de valoarea activului net.

“Este de asteptat ca FP sa se tranzactioneze la un discount mai mare decat SIF-urile, pentru care vedem discounturi mai mici de 50% in 2012, ca urmare a imbunatatirii portofoliilor si a cresterii pragului maxim de detinere de la 1% la 5%”, au mai spus analistii citati.

Analistii au mai spus ca presiunea la vanzare pusa de investitorii care au cumparat actiuni de pe piata “gri” si de fostii proprietari explica evolutia descendenta a FP.

“Avansul rapid a procesului de despagubire a fostilor proprietari va bloca in continuare potentialul de crestere al FP. De la listarea FP s-au realizat tranzactii cu 72% din capitalul Fondului, ceea ce, in viziunea noastra, nu este suficient pentru a putea vedea o diminuare a presiunii la vanzare”, au mai spus analistii.

Participatia statului in FP a ajuns la finele lunii noiembrie la 1,5%in timp ce investitorii institutionali au ajuns sa controleze 52%, in crestere de la 19%, inainte de listare.

“Acest lucru dovedeste ca profilul fondului este atractiv pentru investitorii straini institutionali, iar interesul lor pentru actiunile Fondului sustine pretul actiunilor pe termen mediu si lung”, au mai adaugat acestia.

Lasati un comentariu