Marti, 24 decembrie 2013

Erste: Daca intreaba cineva cand e cel mai bun moment pentru a detine aur, raspunsul este: Acum!

Analistii grupului austriac Erste recomanda investitorilor sa tina 5-10% din portofoliu in aur, in conditiile in care cresterea pretului metalului galben este departe sa se incheie.

“Daca intreaba cineva cand e cel mai bun moment pentru a detine aur as zice ca acum este. In acest moment nu vad o bula pe aur. Ar putea fi o bula spre finalul trendului de crestere, dar nu este o bula in acest moment”, a declarat Ronald Stoferle, analist pe aur in cadrul Erste Group.

El are o tinta de pret pentru aur de 1.600 dolari/uncie pentru finele lunii iunie si de 2.300 dolari pe uncie pe termen lung, adica in urmatorii 2-3 ani.

Argumentele Erste pentru recomandarea de a investi in aur sunt: ratele real negative ale dobanzilor, pierderea increderii in piata de capital si faptul ca bancile centrale sunt in prezent cumparatori neti pe piata aurului.

Ratele de dobanda real negative sunt de bun augur pentru evolutia pretului la aur, potrivit analitilor Erste Bank.

Astfel, performanta medie a aurului in conditiile unor rate reale de dobanda peste 3,5% este de 2,1% pe an. Pe de alta parte, performanta medie a aurului in conditiile unor rate reale de dobanda intre 0 si 3,5% este de 13,1% pe an, iar performanta medie in conditiile unor rate real negative de dobanada este de 17,3%.

Analistii Erste ar recomanda reducerea expunerii pe aur, daca, inflatia si asteptarile inflationiste ar fi reduse, ratele reale de dobanda ar fi ridicate (peste 4%), taxele ar fi reduse,  situatia geopolitica ar fi stabila, masa monetara reala ar creste intr-un ritm modest, indatorarea populatiei, dar si a guvernelor ar fi reduse.

Reprezentantii BCR au precizat ca de la inceputul acestui an au vandut mai mult aur decat pe tot parcursul anului trecut, iar de la sfarsitul lunii iulie vor incepe sa vanda aur fizic si investitorilor de retail, care nu pot aloca fonduri ridicate achizitiei de aur.

“Anul asta am vandut aur fizic de 165 kg, mai mult decat tot anul trecut. Pentru acest an ne asteptam la o crestere de 3-4 ori fata de anul trecut, cand am vandut peste 140 kg”, a mentionat Razvan Furtuna, seful departamentului de vanzari catre retail in cadrul directiei piete de capital din BCR.

Furtuna a mai precizat ca, in medie, un investitor cumpara 5 kg de aur, insa potentialul pietei din Romania este inca redus. Un kilogram de aur costa aproape 35.000 de euro.

Potrivit Erste, aurul a inregistrat randamente spectaculoase in ultimii 10 ani, aducand un castig mediu de 13% in euro si de 17,3% in dolari. Anul trecut aurul a adus un randament de aproape 40% in euro si 30% in dolari.

3 Comentarii

  1. io spune:

    God … feriti-va de “anal”-istii de la BCR si Erste … intotdeauna sunt pe dos. Sigur stiu dar nu vor sa ne spuna cand ajunge pretul aurului la infinit. Please, please!

  2. dragos f spune:

    sigur. iar daca intreaba cineva de unde sa cumparam aur, raspunsul e “de la noi!”

  3. Marcu spune:

    Ce haios, sa ii intrebi pe vanzatori despre tendinta pe termen lung a pretului bunului pe care il vand. E ca si cum i-ati fi intrebat pe dezvoltatorii imobiliari in 2006-2007 despre cum vor evolua preturile la apartamente in 2-3 ani. :)

Lasati un comentariu