Miercuri, 24 decembrie 2014

Erste: Tarile din Europa Centrala si de Est au mai mult spatiu de manevra in cazul cresterii randamentelor obligatiunilor guvernamentale

Sursa: Erste Group

Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, potrivit unui raport de analiza al Erste Group. Analistii austrieci mai spun totodata ca Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%.

Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.

„Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii”, a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.

Calculele Erste Group indica o libertate de miscare suficienta chiar si in cazul cresterii bruste a randamentelor in Romania, Republica Ceha si Slovacia.

Analistii Erste Group au luat ca punct de referinta raportul dintre costurile cu dobanda pentru datoria publica si veniturile guvernamentale.

„Am calculat pentru fiecare tara punctul critic la care costurile cu dobanda ar depasi 10% din veniturile generate de taxe. In cazul aparitiei unor turbulente neprevazute pe piata, spirala datoriei poate fi declansata de cresterea costurilor aferente imprumuturilor. Din fericire, in cazul Romaniei, Republicii Cehe si Slovaciei pragurile dobanzii medii la datoria de stat, respectiv punctele critice unde s-ar exercita o presiune mai puternica asupra finantelor publice, sunt mult mai ridicate. Ungaria ar trebui sa evite orice finantare majora la peste 6% pentru a se putea mentine sub rata critica”, a explicat Kotian.

Lasati un comentariu