Luni, 20 ianuarie 2014

Este P/E chiar asa usor de calculat?

Foto: Intercapital Invest

Indicatorul P/E (pret raportat la castigul net pe actiune) este cel mai cunoscut in evaluarea actiunilor, fiind considerat usor de folosit. Problema este ca rezultatul poate fi unul gresit, daca nu este adaptat la unele aspecte specifice activitatii si contextului de piata.

Cea mai raspandita modalitate de calcul a P/E este cu pretul la zi si profitul obtinut in ultimele 4 trimestre. In mod normal, un nivel mic al P/E indica o actiune subevaluata si prin urmare reprezinta o oportunitate de investitie. Un nivel mic al P/E este atribuit celui sub medie, mediana, sau un anumit nivel optim. Numai ca pot fi actiuni interesante din acest punct de vedere care sa aiba performante mai slabe decat media si chiar sa genereze pierderi mari in portofoliu. Daca analizam performanta titlurilor in anul 2011, care aveau P/E pana in 10 la finalul anului 2010, vedem ca au fost titluri precum Electroaparataj, Turism Marea Neagra, sau Transgaz cu deprecieri mai mari decat cea a indicelui BET-C, de 16%. Astfel de cazuri pot fi intalnite in orice context de piata. Titluri cu un P/E mai mic de 10 la finalul anului 2005, precum Mecanica Ceahlau si Bermas Suceava, au avut in anul 2006 evolutii mai slabe decat cea a indicelui BET-C, care a consemnat o crestere de 28%.

De partea cealalta, nu intotdeauna o actiune cu un nivel mare al P/E inseamna ca e si supraevaluata. In acest caz pot fi cel putin 2 exemple.

Primul exemplu este cel al companiilor aflate la inceputul activitatii, care au rezultate slabe in trecut si pot avea castiguri mari in anii urmatori, ceea ce ar atrage si aprecierea mai mare a actiunilor. Aici se gaseste Electromagnetica, care dupa anii 2000 s-a reprofilat pe un alt sector de activitate. In anul 2004, P/E al acestor titluri era de 34,14, urmand ca in urmatorii doi ani sa scada la 13,08 si 7,64, rata de crestere a profiturilor fiind de 318% in 2005 si de 223% in 2006.

Cel de-al doilea exemplu se refera la companiile cu activitate ciclica, al caror P/E de regula este foarte volatil pe parcursul unui ciclu economic. Indicatorul P/E pentru titlurile acestor companii are o valoare mare la inceputul unui ciclu de crestere si una foarte mica la final. Altfel spus, P/E indica un nivel slab in baza rezultatelor anterioare, dar poate avea de valori atractive atunci cand se imbunatatesc perspectivele activitate. Aceasta situatie cunoscuta sub efectul Molodovsky. Datorita castigurilor volatile pe parcursul unui ciclu economic, este recomandabil calculul unui profit/actiune “normalizat”, sub 2 metode: fie se ia media profitului/actiune pe un ciclu economic, fie se ia media ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) pe un ciclu economic si se multiplica cu valoarea contabila/actiune curenta. Compa Sibiu, o companie cu activitate in sectorul auto, a avut rezultate foarte slabe in anii 2008 si 2009 si o revenire spectaculoasa in ultimii doi ani. In anul 2009, cand vanzarile pe piata auto s-au injumatatit fata de anul anterior, P/E al titlurile Compa Sibiu au atins un nivel de 116,73, urmand ca in anii 2010 si 2011, cand activitatea in acest sector s-a stabilizat, P/E sa revina la niveluri atractive, de 9,82 si respectiv 5,39. Daca am fi calculat P/E normalizat in anul 2009 (dupa media din perioada 2000-2008) ar fi rezultat un P/E de 7,17, dupa prima metoda, si unul de 4,11, dupa cea de-a doua metoda si poate ne-ar fi atras atentia.

Pe langa modalitatile de calcul ale P/E enumerate anterior, mai exista si “forward P/E”, folosind castigurile estimate pentru urmatorul an. Aceasta este o abordare potrivita daca se intrevad elemente care sa afecteze semnificativ castigurile companiei. Rezultatele intre P/E calculat retroactiv si forward pot fi mult diferite.

Apoi, in comparatia cu alti emitenti vom tine cont de particularitatile legate de activitate, de nivelul de dezvoltare al companiei, de dimensiunea afacerilor sau de rata de profitabilitate specifica a nivel de sector. Dar mai este ceva, contextul economic! Un nivel optim al indicatorilor este mai mare in perioadele de expansiune si mai mic in cele de recesiune.

Intr-o analiza realizata la inceputul anului curent asupra randamentelor titlurilor in anul 2011 cu P/E mai mic de 10 si P/B mai mic de 1 la finalul anului 2010, a reiesit ca in ansamblu acestea au avut performante mai bune decat cea a indicelui BET-C. Din companii analizate, au fost totusi cateva care au avut evolutii foarte slabe, suficient cat sa aiba un impact semnificativ asupra portofoliului.

In concluzie, cred ca ar trebui sa tinem cont de nivelurile atractive ale anumitor indicatori, dar este important sa ne asiguram ca am realizat o analiza corecta pentru a ajunge la acel rezultat. Apoi, nu intotdeauna un nivel slab al P/E indica o actiune supraevaluata, aici putandu-se gasi actiuni cu un potential mai mare de castig.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu