Duminica, 23 februarie 2014

Esti investitor sau parior?

Dictionarul limbii romane explica verbul „a paria” ca „o intelegere intre doua sau mai multe persoane, care sustin lucruri contrare, ce-l obliga pe cel care nu va avea dreptate sa dea o compensatie materiale (de obicei baneasca) celuilalt”.

„A paria” inseamna a miza pe ceva nepravazut, a miza ceva pe un lucru probabil.

Cand vorbim despre tranzactionare, notiunea de pariu capata o dinamica mult mai complexa decat este prezenta in aceasta definitie. Multi traderi sunt pariori fara macar sa stie asta prin faptul ca actioneaza intr-o maniera care nu are nicio legatura cu eficienta, potrivit Investopedia.com.

In acest articol vom observa cum pariul se poate strecura pe nesimtite in modul in care unii investitorii aleg sa tranzactioneze.

Tendinte ascunse de parior

Exista probabil persoane care cred despre ele ca nu au deloc tendinta de a juca jocuri de noroc si care vor admite foarte greu faptul ca, prin modul in care tranzactioneaza, se comporta ca niste pariori ascunsi. Descoperind adevaratele motive pentru care facem anumite actiuni ne poate ajuta sa ne schimbam prin simplul fapt ca aducem in campul constiintei aceste probleme despre care nici nu stiam.

Inainte de a aborda posibilitatea de a juca jocuri de noroc care poate aparea atunci cand tranzactionam, trebuie sa vorbim despre o anumita tendinta care apare inainte de asta. Este vorba despre un factor motivator negativ care-i poate afecta pe traderi chiar si dupa ce capata experienta pe pietele financiare.

Influenta sociala

O persoana poate sa nu fie interesata deloc de investitii pe pietele financiare, dar presiunea sociala o poate influenta decisiv. Aceasta axioma e valabila in special cand exista un numar mare de persoane care vorbesc despre cat de multi bani poti face daca investesti pe bursa. De obicei, asta se intampla in faza finala a unui bubble, cand speculatorii eficienti se pregatesc deja sa vanda. Atunci, anumite persoane se pot simti presate de cercul de prieteni si cunostinte si incep si ele sa investeasca din dorinta de a fi in rand cu ceilalti.

Efectuarea de tranzactii pentru a face placere altora este pariu doar daca persoana respectiva nu are un bagaj solid de cunostinte. Exista multe variabile pe bursa, iar necunoasterea lor sau proasta lor cunoastere nu ar duce decat la aplicarea acelorasi reguli care se aplica cand joci la cazinou. Pana cand persoana respectiva nu va invata regulile corecte care se aplica pe bursa, totul va functiona ca un joc de noroc.

Motivatia pariului

Odata ce o persoana incepe sa activeze pe piata exista o curba de invatare. Care poate fi mai lunga sau mai scurta, depinzand de atitudinea cu care persoana respectiva abordeaza aceasta problema. Desi exista destui care se schimba si devin investitori de succes, altii vor ramane pariori pentru totdeauna.

Unora le place pariul

Chiar si pierderile pot produce satisfactie. Daca, in cercul de prieteni al investitorului analizat, toata lumea pierde bani, faptul ca si acesta pierde bani il aseaza in rand cu ceilalti si-i permite sa vina cu propria sa poveste trista si sa fie compatimit de ceilalti. Daca o persoana tranzactioneaza doar de placere sau din motive extrinseci, atunci e foarte putin probabil ca va alege o metoda eficienta. Tranzactionarea este foarte interesanta: ea ii permite investitorului sa intre intr-o retea globala de investitori, toti cu sisteme diferite de gandire si actiune. Dar aceasta calitate a tranzactionarii te poate face sa uiti faptul ca mai trebuie sa si castigi.

A tranzactiona doar pentru a castiga

Tranzactionarea intr-un mod sistematic este foarte importanta. A tranzactiona pentru a castiga pare cea mai evidenta motivatie a investitorului. Dar exista o greseala importanta care poate fi facuta in acest caz: daca tranzactionezi doar pentru a face profit te poti, in mod ironic, indeparta de bani. Sa ne imaginam urmatorul scenariu: Ionel cumpara o actiune pe care el o simte ca e supravanduta, deci are potential de a creste. Actiunea insa continua sa scada. In loc sa constientizeze faptul ca actiunea respectiva nu este, de fapt, supravanduta, si altceva se intampla in acest caz, Ionel continua sa pastreze pozitia sperand ca, mai tarziu, isi va reveni si chiar va inregistra profit. Focusarea pe profit a fortat traderul respectiv intr-o pozitie pierzatoare pentru ca acesta a refuzat sa recunoasca pierderea initiala suferita si greseala facuta.

Investitorii buni au multe pierderi, DAR diferenta dintre ei si altii mai putini buni este faptul ca ei recunosc asta. Isi recunosc greselile si pastreaza pierderile suferite la minim. Fiindca nu trebuie neaparat sa castige la fiecare tranzactie si acceptandu-si pierderile le permite sa fie, pe ansamblu, profitabili. Daca pastrezi o pozitie pierzatoare odata ce a devenit clar ca situatia s-a schimbat fata de momentul in care ai cumparat actiunea, inseamna ca ai devenit un parior care spera ca i se va intoarce norocul la un moment dat. Se intampla atunci cand nu te mai bazezi pe cunostintele si pe capacitatea ta ci, poate, pe fortele supranaturale universale care o intervina si o sa te aduca pe profit. De parca acestea, daca ar exista, nu ar avea altceva mai bun de facut.

Concluzie

Tendintele de parior sunt mai puternice decat percepe majoritatea oamenilor. Pariu inseamna, de exemplu, si atunci cand tranzactionezi doar pentru a capata recunoastere sociala. Sau atunci cand actionezi pe bursa pur si simplu pentru ca iti place adrenalina, desi mai sanatos pentru tine ar fi sa practici bungee jumping. Sau cand nu te bazezi pe o metoda bine pusa la punct si testata, ci mai degraba pe emotii, feeling sau o atitudine de „trebuie musai sa inving”. De obicei, in astfel de cazuri, naivitatea ta o sa fie bucuria investitorilor care-si pastreaza sangele rece.

dinu.boboc@economictimes.ro

Lasati un comentariu