Vineri, 11 aprilie 2014

Estimarile Goldman Sachs pentru S&P 500: 1.200 de puncte pentru finele anului; 1.275 de puncte in 12 luni

Sursa: Goldman Sachs

Analistii grupului financiar Goldman Sachs se asteapta ca indicele american S&P 500 sa ajunga la 1.200 de puncte la finele anului, ceea ar insemna o crestere de 1,3% fata de nivelul actual. Acelasi nivel este vazut si in estimarea pe sase luni, se arata intr-un raport emis in aceasta luna.

Pentru urmatoarele 12 luni, estimarea Goldman Sachs pentru S&P 500 este de 1.275 de puncte, un nivel cu 7,6% mai mare fata de cel actual.

Analistii se asteapta ca in urmatorul an, indicatorul P/E (pret/profit pe actiune) al indicelui S&P 500 (calculat pe baza multiplilor de profit ai companiilor din structura acestuia) sa stagneze la nivelul de 13,5. Pe o serie de date care ia in calcul media ratelor P/E pe perioada a cate zece ani, nivelul actual al acestui indicator (17,1 la 14 octombrie) este deasupra mediei pe 80 de ani.

Goldman Sachs se asteapta ca firmele din componenta S&P 500 sa foloseasca in 2011 60% din cash pentru a-l reinvesti, in timp ce restul de 40% sa fie acordat actionarilor sub forma de dividende sau prin programe de rascumparare a actiunilor.

Analistii subliniaza ca firmele din alte sectoare decat cel financiar din structura S&P 500 au lichiditati in valoare de un trilion de dolari, echivalentul a 12% din capitalizarea bursiera actuala a acestora.

Goldman Sachs considera ca un risc in ceea ce priveste evolutia pietei americane este dat de lipsa intrarilor de bani, in conditiile in care activele fondurilor mutuale continua sa mearga dinspre pietele monetare spre fondurile de obligatiuni, nu in actiuni.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu