Miercuri, 12 februarie 2014

Euforia globala revine gradual

AUD si EUR continua sa castige teren in fata USD, GBP si CAD – semn ca initiativa cautarii febrile a randamentelor nu a fost compromisa in mod notabil

Ipoteze macro-globale curente:

  • AUD si EUR pot inregistra aprecieri suplimentare in fata USD, GBP si CAD
  • cotatiile bondurilor corporative americane cu grad mare de risc („junk”) pot inregistra aprecieri suplimentare (SPDR Barclays Capital High Yield Bond (JNK) si iBoxx $ High Yield Corporate Bond Fund (HYG))

Am abandonat la inceputul saptamanii trecute o serie de ipoteze macro-globale care pe parcursul ultimelor doua luni au capitalizat pe seama unor aprecieri importante ale cotatiilor burselor de actiuni asiatice emergente, marfurilor cu utilizare industriala si agricola, metalelor pretioase si valutelor emergente in fata dolarului american.

In urma cu o saptamana, pietele nominalizate trepidau incercand sa digere primul apel pro-inflatie al Rezervei Federale din ultimii aproape 30 de ani, o serie de comentarii hiper-pro-dolar facute de secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, precum si anuntul surprinzator al majorarii celor doua rate cheie ale dobanzii din China.

Corectiile negative generate de premisele mentionate mai sus, totusi, nu au fost impulsive. Cotatiile aurului si argintului au suferit probabil cele mai serioase scaderi. In schimb, o serie de marfuri agricole au afisat noi maxime importante. La fel cotatiile bondurilor corporative americane cu grad ridicat de risc. Iar cumparatorii continua sa preseze in directia unor aprecieri suplimentare ale dolarului australian si monedei unice europene in fata dolarului american, lirei sterline si dolarului canadian. Aceste evolutii sunt indicative pentru faptul ca initiativa cautarii febrile a randamentelor nu a fost compromisa in mod notabil.

Asa cum banuiam, intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre G-20 desfasurata vineri si sambata la Gyeongju (Coreea de Sud) nu a produs un aranjament concret in privinta ratelor de schimb. A fost propusa o reforma importanta a sistemului de vot in interiorul Fondului Monetar International, ceea ce in sine reprezinta al doilea compromis important pe care-l fac Statele Unite in decurs de numai cateva zile dupa amanarea raportului bi-anual al Trezoreriei care putea eticheta

China drept un manipulator al cursului de schimb. „In privinta valutelor, as fi vrut sa vad un progres mai substantial”, a declarat insa ministrul de finante al Canadei, Jim Flaherty, imediat dupa summitul G-20. India, Rusia, Japonia, Germania si China s-au opus propunerii Statelor Unite de limitare a dezechilibrelor aferente balantelor contului curent la nivelul economiilor membre G-20 la 4% din produsul intern brut.

Cred ca aprecierile dolarului australian si monedei unice europene in fata dolarului american, lirei sterline si dolarului canadian au o buna sansa sa continue. Cotatiile bondurilor corporative americane de tip „junk” pot afisa cresteri suplimentare. Mai mult, pe parcursul zilei de astazi as putea redeschide ipotezele macro-globale abandonate la inceputul saptamanii trecute.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu