Miercuri, 05 februarie 2014

Eugen Voicu, Aviva Investors: Internetul este un obiectiv foarte important pentru noi. Este canalul de vanzare al viitorului pentru orice tip de servicii financiare

Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a activelor Aviva Investors, spune ca piata fondurilor mutuale a avut o crestere indusa de oamenii din banci care influenteaza foarte mult decizia investitorilor. El mizeaza in continuare pe internet, despre care spune ca este canalul de vanzare al viitorului pentru orice tip de servicii financiare.

Anul acesta ati lansat prima platforma de tranzactionare online a unitatilor de fond. Ce rezultate vreti sa obtineti cu aceasta platforma?

Internetul este un obiectiv foarte importante pentru noi. Am demarat prima platforma de tranzactionare prin internet in urma cu aproximativ o luna si lucram in continuare la imbunatatirea ei. Chiar daca eu cred ca este canalul de vanzare al viitorului pentru orice servicii financiare, nu cred ca in urmatorii 3-4 ani va conta foarte mult. Dar peste cinci ani acest canal va trebui sa fie deja foarte important si noi vrem sa fim pregatiti, sa stim sa il folosim. Mizam pe o crestere de 10-15% a activelor datorata internetului, in primii doi ani.

Reteta colaborarii cu o retea bancara in vederea vanzarii fondurilor nu mai da roade?

Strategia noastra este sa avem o relatie cat mai directa cu clientii, pentru ca vrem sa le dam un serviciu de calitate. Lucrul acesta nu se poate intampla din pacate in Romania folosind o terta parte. La noi nu exista un operator specializat in tranzactiile cu fonduri de investitii. Nu avem, consultanti de investitii care pur si simplu vand fonduri de la mai multi administratori, asa cum se intampla in alte tari.

La noi piata creste doar datorita retelelor bancare, iar asta este o crestere indusa de oamenii din banci care influenteaza foarte mult decizia investitorilor. Nu spun ca este un lucru rau, dar industria fondurilor nu a crescut numai pentru ca oamenii vor sa investeasca in fonduri ci pentru ca au fost directionati catre fonduri.

O relatie directa prin internet ar fi avantajoasa pentru toata lumea. O sa incercam sa utilizam si  telefonul ca si canal de distributie pentru ca de curand exista posibilitatea legala sa vindem si pe telefon, dar le vom face pas cu pas.

Ce obiective aveti pentru anul 2010? Si cum estimati ca va evolua industria fondurilor in acest an?

La nivelul industriei de fonduri de investitii este posibil sa avem o dublare a activelor si anul acesta. Noi, care nu avem o retea activa de vanzari, vizam o crestere a activelor cu 30%-50%

Fondurile monetare vor fi si anul acesta vedetele industriei, in ceea ce priveste banii si numarul de investitori atrasi?

Pana cand nu se cristalizeaza o tendinta, investitorii vor intra in continuare in fondurile de obligatiuni si cele monetare. Daca nu s-ar fi deteriorat contextul economic European  cred ca reorientarea catre fondurile de actiuni s-ar fi produs mult mai repede.

In 3-5 ani cu siguranta vom avea si alte fonduri interesante, axate pe diverse sectoare, care sa se adreseze unui anumit grup de investitori.

ramona.asiminei@economcitimes.ro

Lasati un comentariu