Luni, 13 ianuarie 2014

EUR/CHF – 1.35, 1.40 mai bune decat 1.20

Pentru un curs FX care ramane plafonat la doar o jumatate de punct procentual de un prag minim de toleranta, este cu siguranta interesant ca pare sa nu treaca nicio zi fara sa vedem declaratii oficiale care privesc EUR/CHF si banca centrala a Elvetiei.

Am vazut, la inceputul saptamanii trecute, recomandarea FMI potrivit careia Elvetia ar trebui sa abandoneze regimul valutar semi-rigid curent in momentul in care conditiile economice vor permite acest lucru (dar reprezentantul FMI nu a indicat cum ar trebui sa arate aceste conditii). Tot saptamana trecuta, Jean-Pierre Danthine, membru al consiliului bancii centrale a Elvetiei, a avertizat ca nivelurile curente ale dobanzilor locale nu trebuie interpretate ca reflectand o “noua normalitate” – si mesajul a readus in discutie dezechilibrele macro locale asupra carora institutia a facut referire, in premiera, in cel mai recent comunicat de politica monetara din 15 martie.

In debutul acestei saptamani a fost randul ministrului economiei, Johann Schneider-Ammann, sa exprime o opinie, iar aceasta a fost ca EUR/CHF ar trebui sa se tranzactioneze mai degraba la 1.35 sau 1.40. Nu este clar daca ministrul ar prefera sa vada aceste cotatii in urma unei recentrari oficiale a pragului minim de toleranta sau a unei aprecieri a cursului generate exclusiv de fortele pietei, dar cel putin am aflat ca “ar fi fatal daca pragul minim de toleranta ar fi abandonat“.

In schema mare a lucrurilor, inflatia recenta de declaratii oficiale nu este atat de relevanta. Riscul ca banca centrala sa permita cotatii EUR/CHF sub 1.20 continua sa fie nesemnificativ, iar asimetria risk/reward favorabila mentinerii unei expuneri long ramane intacta.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu