Duminica, 23 februarie 2014

EUR/CHF – batalia abia acum incepe

Cand a fost intrebat despre oportunitatea introducerii unui plafon minim pentru EUR/CHF intr-un interviu acordat pe 11 august anul trecut publicatiei locale Tages-Anzeiger, Thomas Jordan (actualul presedinte al bancii centrale a Elvetiei dupa demisia recenta a lui Philipp Hildebrand) declara ca “orice masuri temporare” erau posibile pentru a devaloriza francul. Pe 14 august, SonntagsZeitung relata citand surse direct implicate ca guvernul elvetian si banca centrala aveau discutii “intense” despre posibilitatea unui plafon minim pe EUR/CHF si ca acest plafon urma sa fie fixat usor peste 1.10 inainte de a fi ridicat in mod gradual.

Doar trei saptamani mai tarziu, pe 6 septembrie, banca centrala avea sa anunte un prag minim oficial de toleranta pentru EUR/CHF la 1.20 si intentia de a apara acest prag cu o “determinare formidabila” cumparand FX vs. CHF in “cantitati nelimitate” – mesaj reiterat la sedintele de politica monetara din 15 septembrie si 15 decembrie.

Dupa 6 septembrie, in conditiile unei escaladari a crizei zonei euro si ale deteriorarii severe a perspectivelor economice in interiorul blocului, asteptarile investitorilor s-au centrat tot mai mult asupra posibilitatii/oportunitatii recentrarii pragului minim oficial pentru EUR/CHF mai sus de 1.20. Aceasta recentrare insa nu s-a intamplat, mai mult, la sfarsitul anului trecut banca centrala nici macar nu a considerat oportuna o ajustare a propriilor asteptari in privinta riscurilor deflationiste locale (vedeti “Banca centrala a Elvetiei isi pastreaza munitia”; 9 ianuarie). Iar scandalul Hildebrand nu a facut decat sa adauge inca o deceptie pentru expunerile long EUR/CHF.

In debutul 2012 investitorii s-au reintors la predilectia pentru parcarea lichiditatilor in CHF si asa am ajuns vineri, pe fondul informatiei potrivit careia S&P urma sa retrogradeze ratingurile suverane ale mai multor state membre ale zonei euro, la cotatii sub 1.21 pe EUR/CHF.

Pentru banca centrala a Elvetiei batalia abia acum incepe, iar aceasta batalie are o miza uriasa: credibilitatea institutiei. Pe termen scurt probabilitatea unei recentrari oficiale a pragului minim mai sus de 1.20 s-a redus considerabil, dar pentru banca centrala acum este un bun moment pentru a arata investitorilor ca sub 1.20 nu se trece.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu