Joi, 18 septembrie 2014

EUR/CHF – guvernul raspunde bancii centrale

Am atras atentia vineri asupra primului interviu acordat de Thomas Jordan unei publicatii straine dupa asumarea rolului de presedinte interimar al bancii centrale a Elvetiei (vedeti “Banca centrala a Elvetiei isi marcheaza teritoriul“; 3 februarie). Presedintele Jordan nu ar fi iesit in public daca nu ar fi vrut sa transmita o serie de semnale, iar acestea au fost ca 1) nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de determinarea bancii centrale de a apara pragul minim oficial de toleranta pentru EUR/CHF la 1.20, 2) clasa politica ar trebui sa se abtina de la actiuni care ar putea limita spatiul de manevra al bancii centrale, 3) cantoanele nu ar trebui sa considere dividendele anuale primite de la banca centrala drept garantate.

Replica politicienilor nu s-a lasat asteptata. Tot vineri, toate partidele care formeaza coalitia guvernamentala au indicat ca pragul minim oficial 1.20 “este necesar si un minim absolut“.

Este interesant cum banca centrala isi marcheaza teritoriul si, in acelasi timp, cauta un consens explicit la toate nivelurile societatii elvetiene. Am vazut o situatie similara in septembrie, cu doar cateva zile inaintea introducerii pragului minim oficial pentru EUR/CHF.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu