Duminica, 23 februarie 2014

EUR/CHF: sub 1,20 inca nu se trece

Care sunt sansele ca euro sa coboare sub 1,20 in fata francului elvetian? Pe termen lung e dificil de spus, dar pe termen scurt si cu datele observabile la acest moment sansele par extrem de reduse.

Ancorarea rigida a francului anuntata pe 6 septembrie trebuie sa castige credibilitate, si aceasta premisa reduce considerabil sansele ca banca centrala sa permita cotatii ale cursului EUR/CHF sub 1,20. Elvetia nu este afiliata G7 sau G20, asadar spatiul de manevra pe care banca centrala il are in directia devalorizarii francului este semnificativ mai mare decat cel al Japoniei de exemplu. In septembrie, cand pietele financiare in general s-au confruntat cu lichidari fortate ale expunerilor long pe active de risc fara precedent in perioada post-Lehman Brothers, rezervele valutare ale Elvetiei au crescut cu numai 30 miliarde franci, si putem banui astfel ca lichiditatile disponibilizate de investitori nu au mai urmarit refugiul asigurat in trecut de francul elvetian. Elvetia nu are deocamdata o problema cu inflatia, si spre deosebire de ultimii doi ani exista acum un consens la nivelul clasei politice si al corporatiilor locale ca aprecierea francului trebuie oprita si chiar inversata (notati mesajul recent al patronatelor elvetiene potrivit caruia francul ramane supraapreciat si risca sa provoace deteriorari structurale ale economiei locale).

Exista o asimetrie in termeni de risk/reward care pentru un timp va ramane favorabila unei expuneri long EUR/CHF.

Intr-un plan imediat cel mai important risc al unei asemenea expuneri este ca banca centrala sa recentreze pragul de toleranta pentru cursul EUR/CHF mai jos de 1,20. Dar aceasta perspectiva este extrem de improbabila. Intr-un plan mai larg riscurile se refera la 1) o catastrofa in zona euro si/sau 2) o prabusire a pietelor financiare, dar putem macar banui ca si in aceste cazuri extreme banca centrala a Elvetiei nu va ceda usor de cealalta parte a baricadei.
Atata vreme cat aceste riscuri nu se materializeaza, o expunere long EUR/CHF beneficiaza de carry pozitiv, si exista de asemenea un „wild card”: banca centrala a Elvetiei sa recentreze pragul de toleranta pentru cursul EUR/CHF la un nivel superior celui curent.

Dintr-o perspectiva de tranzactionare, o expunere long EUR/CHF ar putea fi splitata in doua parti: o parte destinata specularii unor episoade de apreciere in intervale stranse (1,21 – 1,24, de exemplu), si o alta parte mentinuta pentru perspectiva unei aprecieri mai importante generate fie exclusiv de investitori fie de o recentrare oficiala a pragului de toleranta mai sus de 1,20.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu