Vineri, 24 ianuarie 2014

Euro castiga pe marginea speculatiilor ca Grecia ar fi aproape de a incheia un acord

Moneda unica a cunoscut un avans puternic dupa aparitia unor zvonuri  in piata in cursul acestei dupa-amiezi, ce aratau ca politicienii greci ar fi foarte aproape de a ajunge la un consens  cu creditorii sai internationali. Astfel documentatia necesara ar fi intr-o faza finala inaintea unei intalniri intre liderii partidelor din Grecia.

Nici publicarea mult sub asteptari pentru productia industriala din Germania (-2.9%) nu a reusit sa opreasca cumparatorii. Cu toate acestea, neincheierea acordului cu creditorii privati lasa inca loc de incertitudine. O eventuala neintelegere in interiorul guvernarii elene privind masurile de austeritate ar putea duce insa la noi amanari, lucru cu care deja multi traderi au inceput sa se obisnuiasca, dar care probabil ar sterge din avansul recent.

Grafic EURUSD - M30

Bernanke revine in atentie

Presedintele Fed va depune astazi marturie in fata senatului pe seama outlook-ului economic din acest an. Elementele cheie ce vor fi urmarite de investitori sunt eventualele schimbari de ton dupa datele foarte bune de vineri din piata muncii. Daca se va recunoaste faptul ca economia americana este intr-o pozitie mai buna, atunci probabilitatea nevoii unor noi stimuli ar disparea, fapt ce ar avantaja dolarul si ar dezavantaja cotatia aurului.

In sens contrar, daca Bernanke va pastra accentul asupra riscurilor ce pandesc economia SUA, neluand in considerare datele recente, spectrul unui pachet nou de stimuli monetari nu ar disparea complet din peisaj.

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu