Duminica, 23 februarie 2014

Euro continua sa se aprecieze

Moneda unica europeana ramane rezilienta in fata altor valute majore in ciuda unor circumstante si premise negative

Ipoteze macro-globale curente:

  • moneda unica europeana (EUR) se poate aprecia in fata lirei sterline (GBP) (ipoteza urmarita din 3 martie via cursul spot corespondent; din 3 martie, apreciere de 1,62%)
  • francul elvetian (CHF) se poate aprecia in fata dolarului american (USD), yenului japonez (JPY), dolarului australian (AUD), dolarului neo-zeelandez (NZD) (ipoteza urmarita din 3 martie via cursurile spot corespondente; din 3 martie, apreciere medie de 3,03%)
  • lira sterlina (GBP) se poate aprecia in fata dolarului american (USD), yenului japonez (JPY), dolarului australian (AUD), dolarului neo-zeelandez (NZD) (ipoteza urmarita din 10 februarie via cursurile spot corespondente; din 10 februarie, apreciere medie de 1,33%)
  • moneda unica europeana (EUR) se poate aprecia in fata dolarului american (USD), yenului japonez (JPY), dolarului australian (AUD), dolarului neo-zeelandez (NZD) (ipoteza urmarita din 1 februarie via cursurile spot corespondente; din 1 februarie, apreciere medie de 4,18%)

In ciuda optimismului de la Lisabona, exista o buna sansa ca Portugalia sa cedeze curand si sa solicite oficial un sprijin financiar de urgenta. Guvernul socialist minoritar nu mai poate conta pe sprijinul opozitiei, si probabil ca acesta va fi pretextul pe care cabinetul Socrates il va invoca pentru accesarea “EFSF” („European Financial Stability Facility” – mecanismul de asigurare a stabilitatii financiare a zonei euro creat in primavara anului trecut).

Contrar consensului, insa, nu cred ca evenimentul va avea efecte negative severe asupra monedei unice europene. De fapt, inabilitatea cursului EUR/USD de a se aprecia intr-o maniera mai impulsiva se leaga printre altele de faptul ca Portugalia inca nu a cedat. Cand se va intampla, una din incertitudinile zonei euro va disparea de pe radar – lasand loc perceptiei unei dislocari majore intre abordarile monetare din zona euro si cele afisate in prezent in alte economii importante (Statele Unite, Japonia, Australia, Noua Zeelanda si chiar Regatul Unit). Dislocare accentuata cu atat mai mult de criza nipona.

De altfel, moneda unica europeana ramane rezilienta in fata altor valute majore desi contextul curent este marcat de o serie de circumstante si premise negative: interventia militara internationala in Libia, o criza nucleara in Japonia, lichidari fortate brutale ale pozitiilor investitorilor pe o serie larga de piete financiare internationale, cifre macro chineze tot mai modeste, tensiuni in pietele bondurilor guvernamentale grecesti, irlandeze si portugheze. Sunt curios cum va reactiona moneda unica europeana daca investitorii isi vor muta atentia asupra premiselor pozitive.

In privinta Spaniei, nu cred ca aceasta va ceda – nu acum. Daca ne uitam la cum au performat recent bondurile guvernamentale locale, devine tot mai vizibil ca Spania nu mai este luata „la pachet” cu Portugalia, Irlanda si Grecia. Pur si simplu, pietele financiare direct vizate nu sunt indicative pentru o apocalipsa care sa disloce o miza atat de importanta precum este Spania.

Pentru un timp, Spania este salvata. Din nefericire, tocmai asta este problema. Fara o criza de proportii monumentale, motivatia generatiei Merkel / Sarkozy de a corecta deficientele structurale ale zonei euro va scadea considerabil.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu