Duminica, 23 februarie 2014

Euro pastreaza un sprijin moderat, dar CDS-urile dau semne de alerta

Deteriorarea sentimentului catre un pesimism marcat ridica semne de intrebare

Atunci cand indicii de incredere a profesionistilor din industria financiara cad de la -7 la -40 pentru intreaga zona Euro, informatia nu trece neignorata – mai ales ca s-a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa decembrie 2008 (nu degeaba s-au tot mentionat in presa comparatii cu acele vremuri agitate). Nu s-a intamplat aceasta nici marti, insa caderea monedei unice a fost de scurta durata. Interesul cumparatorilor a renascut rapid, impingand cotatiile catre noi maxime ale sedintei. A contat si masura indicelui PMI in sectorul serviciilor in zona Euro, in scadere modesta, o performanta mai buna decat cea asteptata, chiar daca activitatea de productie a trecut granita inspre contractie. Expansiunea modesta pare a continua pentru moment in zona Euro, desi trimestrele urmatoare pot aduce o incetinire accentuata.

Ulterior insa cotatiile CDS-urilor pentru Franta si alte state centrale au cunoscut aprecieri, indicand o renastere a temerilor privind pozitia fiscala a celei de-a doua mari economii ale regiunii, iar Euro a reinceput tendinta descendenta.

Indicele de sentiment ZEW pentru Germania. Scaderea este drastica, Sursa: forexfactory.com

“Euro se dezintegreaza”

Miscarea a fost insa accelerata de comentariile fostului sef al Fed, Greenspan, o voce inca influenta in piete. Euro este pe un traseu de dezintegrare, a fost mesajul fostului oficial, acum in varsta de 87 de ani. Dolarul american a primit un impuls pozitiv dupa afirmatia ca economia SUA nu este inca amenintata de o noua cadere in recesiune, desi sansele au crescut, inclusiv din pricina crizei europene. Euro a scazut si in fata francului elvetian, intr-un semn ca riscul unei noi etape a crizei datoriilor suverane este tot mai prezent.

Grafic EURCHF – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu