Duminica, 23 februarie 2014

Euro s-a scumpit pana la 4,2175 lei, pentru finalul anului

O singura zi a durat euforia cumparatorilor pe piata futures sibiana, intrucat sedinta de marti a readus deprecierile ca directie de baza pe cele mai lichide piete, cu exceptia derivatelor valutare, unde euro ne-a obisnuit sa aiba o directie inversa fata de actiuni sau indici. Revenirea deprecierilor a avut efect si asupra volumului, speculatorii fiind mai prudenti.

La ora 17:15, numarul contractelor derivate tranzactionate se ridica la 6.182, cu o valoare de 18,45 milioane lei. Numarul pozitiilor futures a continuat sa scada, pe fondul marcarilor profit/pierdere, situandu-se la circa 27.000.

De-a lungul zilei „jucatorii” au speculat pe 12 piete, segmentele care si-au taiat partea leului fiind ca de obicei, cel financiar, cel valutar si al indicilor. Din cadrul zonei financiare s-au detasat cele 1.191 tranzactii cu derivele pe actiunile SIF5 Oltenia prin care au fost schimbate, in echivalent, aproape 5 milioane de actiuni ale emitentului in discutie, pe patru scadente.

Cea mai lichida s-a mentinut scadenta iunie cu o pondere de 88,6 % din totalul transferurilor DESIF5. In raport cu aceasta, tranzactiile au fost realizate pe un culoar de 4,17 bani intre minimul si maximul zilei. Speculatorii pe vanzare au putut ajunge astfel la un randament maxim de 20%, in timp ce cumparatorii care nu au marcat profiturile spectaculoase obtinute luni, spera ca deprecierile sa fie doar o simpla corectie, ier cresterile sa revina rapid. DESIF5 iunie au inchis la 1,7970 lei, in minus cu 1,7 %.

Pe segmentul valutar, participantii au incheiat 254 contracte, pe fondul unei evolutii in ton cu directia cursului oficial. Euro s-a scumpit cu 1,54 bani pentru iunie, ajungand la 4,1930 lei si cu 0,74 bani pentru decembrie, pana la 4,2175 lei.

„In ultimele sedinte piata derivatelor valutare a fost una prielnica strategiilor speculative, schimbarile de directie facand obiectul muncii speculatorilor, cei mai inspirati iesind in castig atat pe scaderea euro de luni, cat si pe cresterea de azi a monedei unice”, a declarat un broker.

Pentru derivatele in lei pe cel mai urmarit indice de pe mapamond, nimeni altul decat Dow Jones Industrial Average, volumul era, la ora 17:15, de aproape 800 contracte. Evolutia valorii indicelui a fost una descendenta, cu exceptia scadentei martie 2011. La ora mentionata, pentru iunie si septembrie 2010 vanzatorii castigau intre 13 si 25 % din suma investita.

In strategiile aplicate au mai intrat si DESIF2, evolutia acestora fiind una in ton cu piata, adica „rosie”. Pentru iunie DESIF2 au fot cotate la 1,2 lei/titlu in scadere cu 2,08 %

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu