Duminica, 23 februarie 2014

Euro scade dupa avertizarile lui Trichet, inaintea rezultatului votului din Slovacia

Criza sistemica si bancile europene sunt preocupante

Europa are puterea sa afecteze economia globala printr-o criza de incredere ce depreciaza actiunile sectorului financiar. Comentariile lui Jean-Claude Trichet, conducatorul institutiei care supravegheaza riscurile sistemice a vorbit despre necesitatea de recapitalizare a bancilor pentru a evita raspandirea crizei la nivel global, dar a continuat sa se opuna participarii BCE la extinderea fondului de stabilitate. Avertizarile sale au generat prudenta in randul investitorilor, mai ales inainte de a fi cunoscut rezultatul important al votului din Slovacia, esential pentru ranforsarea fondului EFSF. Reactia vanzatorilor a fost insa mai degraba un pretext de marcare a profiturilor dupa aprecieri sustinute 4 sedinte la rand.

Sursa: XTB

Transa urmatoare are sanse sa fie eliberata

Finantarea Greciei este probabil sa continue, conform reprezentantilor comisiei care a vizitat Grecia zilele acestea, in functie de acordul final al Eurogrup si al FMI. Departe de a fi insa un comunicat de maxima sarbatoare, s-a atras atentia asupra obligativitatii implementarii reformelor structurale pentru a putea implini tintele din 2013-2014.

China sustine actiunile bancilor

Sentimentul favorabil indus de dimineata de anuntul Chinei ca va cumpara de pe piata secundara actiunile a patru banci majore a fost disipat pe parcursul sesiunii europene. O masura similara a fost luata in 2008, ducand ulterior, intr-un context global de relaxare monetara fara precedent, la o revenire de durata a cotatiilor.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu