Vineri, 11 aprilie 2014

Euroizarea Romaniei atinge si fondurile mutuale: Cele mai mari subscrieri in octombrie le-au avut fondurile denominate in euro

Sursa: AAF

Fondurile denominate in euro au atras luna trecuta cei mai multi bani de la investitori, 70% din subscrierile totale in fondurile deschise mergand spre denominate, potrivit datelor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

“Avand in vedere ca economia romaneasca este euroizata, este normal ca investitorii sa isi indrepte atentia si spre fondurile denominate. Sunt multi investitori care fie au afacerile si resursele in euro si vor sa investeasca tot in euro, fie vor sa acopere riscul valutar”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management.

BRD AM administreaza fondul BRD Euro Fond denominat in euro, care luna trecuta a atras de la investitori 3,5 milioane de euro, potrivit datelor AAF.

Fondurile denominate au aparut de putin timp pe piata din Romania, primul fond denominat in euro fiind lansat anul trecut. In prezent, in piata sunt sase fonduri denominate, dupa ce luna trecuta au mai fost lansate OTP Euro Bond si Raiffeisen USD, denominat in dolari.

Valoarea totala a subscrierilor nete in fondurile denominate a ajuns la 74,3 milioane de le, subscrierile totale in fondurile deschise fiind de 101,3 milioane de lei.

Cei mai multi bani i-a atras fondul Raiffeisen Euro, investitorii plasand in acest fond 11,2 milioane de euro. Fondul OTP Eurobond a atras 0,8 milioane de euro, iar Raiffeisen USD a astras de la investitori 2,9 milioane de dolari.

“Investitorii in aceste fonduri cauta o performanta mai buna decat ar obtine de pe urma dobanzii la un depozit bancar. Noi avem un fond care are o expunere limitata la risc, dar urmarim obtinerea celor mai bune performante”, a mai spus Nicu.

El este de parere ca in perioada urmatoare investitorii vor fi in continuare atrasi de fondurile denominate, in conditiile in care acest segment de piata este abia la inceput.

Potrivit datelor AAF, fondurile monetare s-au plasat pe locul doi in ceea ce priveste sumele atrase de la investitori, cu 27,7 milioane de lei. Fondurile divesificate au fost singurele care au avut retrageri de capital, investitorii scotand din aceste fonduri 4,6 milioane de lei, in timp ce fondurile care isi plaseaza banii in actiuni, au inchis luna octombrie cu 51 de investitori mai putin, iar activele acestora au stagnat la 234 milioane de lei.

La finele lunii octombrie, valoarea totala a activelor fondurilor deschise de investitii a ajuns la 5,34 miliarde de lei (1,2 miliardede euro), in crestere usoara fata de luna anterioara.

Numarul investitorilor in fondurile mutuale a ajuns la 214.286, iar valoarea totala a subscrierilor in fonduri a ajuns la 101,3 milioane de lei.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu