Sambata, 01 noiembrie 2014

Europa asteapta

Inclusiv la nivelul pietei valutare, asteptarea pare atitudinea dominanta
Desi pietele de actiuni au inregistrat corectii in ultimele sedinte, Euro a ramas relativ stabil in fata dolarului american, continuand o dinamica laterala intre 1.3421 si 1.3614 din cele sase sesiuni precedente. Ce poate semnala aceasta? Cel mai probabil, o perioada de asteptare in cautarea directiei viitoare. Daca in Europa sunt probleme, nici SUA nu arata excelent: desi economia a dat semne de vioiciune mai clare decat ne-am fi asteptat, lipsa dialogului politic in privinta reducerii deficitului poate aduce scaderi ale ratingului suveran si din partea Moody’s sau Fitch. Iar aceasta ar putea aduce reactii mai serioase in privinta dolarului, nemaiputand fi ignorata decizia pana acum singulara de retrogradare a S&P.
Pentru a iesi din intervalul curent, Euro are nevoie de un semnal. Interesanta va fi nu doar propunerea presedintelui Comisiei Europene de miercuri in privinta obligatiunilor comune in zona Euro, cat mai ales reactia Germaniei. Daca opozitia sa la proiectul mentionat se indulceste, Euro ar putea beneficia de un efluviu de atentie din partea investitorilor.

Grafic EURUSD – H1

Franta (nu) ar trebui sa cada

Randamentele titlurilor de stat franceze au cunoscut fluctuatii reduse, dar au ramas ca dobanzi cu cel putin 1,5 puncte procentuale mai sus decat Germania. Chiar daca oficial ratingul este inca AAA, titlurile reflecta de fapt o evaluare mai riscanta a tarii. Problema pierderii evaluarii de varf nu ar fi doar scumpirea finantarii – este de presupus ca pietele integreaza deja aceasta dinamica – cat mai ales restrangerea efectiva a resurselor EFSF, care are nevoie de garantia de top din partea Frantei, al doilea mare contributor, pentru a opera la maxima capacitate. In plus, efectele secundare asupra bancilor care detin datoria publica ar diminua increderea in acestea, si la randul lor ar afecta imaginea Frantei si costurile de creditare. Doar o surpriza din partea autoritatilor europene ar putea, in logica actuala, preveni pe termen mediu un asemenea scenariu.

Costurile de imprumut ale Frantei vis-a-vis de cele ale Germaniei pe 10 ani. In ciuda unei detensionari, ramane la niveluri inalte. Sursa: bloomberg.com

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu