- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Europa extinde capacitatea de interventie totala la 800 de mld. de Euro, somajul creste

Posted By admin On 2 aprilie 2012 @ 14:16 In Forex,Piete globale | No Comments

Pasii facuti ar putea fi inca insuficienti fara bunavointa G20

Ministrii de finante ai zonei Euro au extins volumul total al plasei de siguranta la aproximativ 800 de mld. de Euro, sub nivelul de 1 trilion de Euro recomandat de OECD. Puterea de foc efectiva este insa mai redusa, 300 de mld. fiind deja angajate sau rezervate pentru programele in derulare ori pentru pastrarea ratingului de top, care permite o finantare ieftina. Este randul G20 sa decida saptamana aceasta daca Europa a fost destul de hotarata; lichiditatile sunt detinute de state emergente, care nu vor sa isi riste economiile obtinute cu efort inainte de a obtine avantaje din pozitia de negociere avantajoasa pe care o detin. O putere mai mare in cadrul FMI ar putea fi conditia pe care o vor pune inainte de a accepta sa intareasca sprijinul acordat Europei. In situatia in care BRICS s-ar arata pregatite sa contribuie mai mult la FMI chiar inainte de reforma drepturilor de vot, pietele ar putea cunoaste o noua perioada de buna dispozitie, care ar propulsa Euro, marfurile si pietele de actiuni.

[1]

Sursa: XTB

Euro s-a inscris intr-o tendinta laterala, in ciuda hotararii de imbinare a EFSF cu ESM intr-o formula acceptabila, chiar daca nu maximala. Somajul a crescut la 10,8% in zona Euro, continuand o tendinta de crestere sustinuta in ultimul an. In randul tinerilor cei fara loc de munca, dar care si-ar dori o slujba au atins o pondere de 21,6%. In Spania rata somajului a avansat la un uimitor 23,6%, intr-un an in care reformele publice vizeaza reducerea in continuare a cheltuielilor, cantarind greu asupra economiei. Austria s-a situat la polul opus, cu un procent de 4,2%. Perspectivele impuse de politica de austeritate sugereaza o subperformanta a blocului european comparativ cu SUA pentru 2012 si dincolo de acest orizont.

[2]

Sursa: Eurostat

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/europa-extinde-capacitatea-de-interventie-totala-la-800-de-mld-de-euro-somajul-creste/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/04/2apr12eurusd-gif.jpg

[2] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/04/2apr12eu-rate-jpg.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.