Duminica, 23 februarie 2014

Europa nu are inca niciun plan

In acelasi timp bancile europene se opun ideii recapitalizarii fortate

Au trecut deja cateva zile de la cea mai recenta intalnire Merkel – Sarkozy si inca nu stim exact care este planul autoritatilor europene in chestiunea recapitalizarii bancilor. Dar stim ca bancile se opun ideii. Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank si in acelasi timp presedintele Institute of International Finance (negociatorul din partea bancilor in relatia cu autoritatile europene), a declarat ca se opune atat chestiunii recapitalizarii cat si ideii unei participari mai importante a sectorului privat la cel de-al doilea program de asistenta financiara acordat Greciei fata de estimarile agreate la summit-ul din 21 iulie.

De fapt, nu exista niciun plan. Altfel nu am auzi in fiecare zi o alta idee vizavi de ce ar trebui sa fie sau sa faca EFSF. Notati ca doar in ultimele 24 de ore autoritatile europene au indicat ca EFSF ar trebui sa fie transformat fie intr-un asigurator, fie intr-o banca. Intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre G20 care va avea loc astazi si maine la Paris este o noua sansa in directia construirii unui plan. Deocamdata pietele financiare acorda un vot de incredere.

Dar riscul unei recalibrari mai severe a asteptarilor investitorilor fata de ceea ce am vazut deja in august si septembrie nu depinde exclusiv de evolutia crizei zonei euro. Acest risc ar continua sa existe chiar daca printr-un miracol criza zonei euro ar fi rezolvata peste noapte. Pentru banca centrala a Indiei, de pilda, dilemele legate de traiectoria viitoare a politicii monetare au mica legatura cu relatiile dintre Paris si Berlin.

Asa cum notam marti, voi folosi stabilizarea curenta a pietelor pentru a cauta niveluri mai avantajoase ale cotatiilor de la care sa retestez ideea centrala adoptata in august potrivit careia pentru piete in general ciclul benign din 2009 – 2010 este in cel mai bun caz intrerupt (vedeti „Recalibrarea asteptarilor ia o pauza”; site-ul Tradeville, 11 octombrie). Ma gandesc cu predilectie la pietele emergente si la riscul unei noi runde de lichidari fortate ale speculatiilor carry trade in favoarea dolarului american.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu