Miercuri, 26 februarie 2014

Europa primeste un nou vot de incredere

Grafic: Evolutia din ultimul an a dobanzii bondurilor guvernamentale germane cu scadenta la 10 ani (copyright Reuters News 2011)

Am indicat ieri ca in lumina unor informatii care au inceput sa circule in subteran am decis sa renunt cel putin temporar la testarea vulnerabilitatii unor valute emergente in raport cu dolarul american (vedeti „Autoritatile europene par sa se regrupeze”; site-ul Tradeville, 28 noiembrie).

In perioada mentinerii ipotezei abandonate ieri (mai putin de o luna, si in unele cazuri mai putin de doua saptamani), dolarul australian a pierdut aproape 7% (AUD/USD de la 1,05 la 0,98). Forintul unguresc si realul brazilian au pierdut aproape 5% (USD/HUF de la 224 la 235, USD/BRL de la 1,77 la 1,86). Lira turceasca a pierdut aproape 4% (USD/TRY de la 1,80 la 1,87). Rupia indoneziana a pierdut aproape 1% (USD/IDR de la 9000 la 9070).

Informatiile din subteran la care am facut referire si ieri privesc existenta unor negocieri active in directia conturarii unei uniuni fiscale formale in zona euro. Regruparea autoritatilor politice se intampla inaintea ultimului summit pan-european din acest an programat pentru 9 decembrie, si pare destinata in mod prioritar deblocarii unor interventii mai importante ale Bancii Centrale Europene in pietele de bonduri. Dobanzile bondurilor guvernamentale germane cresc inca de la inceputul acestei luni, si cu datele disponibile acum aceasta evolutie poate fi explicata macar partial printr-o modificare de atitudine a cabinetului Merkel vizavi de perspectiva conturarii unei uniuni fiscale in zona euro (grafic).

Intriganta de asemenea a fost precizarea pe care presedintele francez Nicolas Sarkozy a facut-o joi dupa intalnirea avuta cu cancelarul german Angela Merkel si noul premier italian Mario Monti. Mai exact, presedintele Sarkozy a promis ca va respecta independenta Bancii Centrale Europene si ca se va abtine de la a mai face aprecieri in legatura cu ceea ce institutia ar trebui sa faca. Parisul intelege probabil ca daca Banca Centrala Europeana ar ceda in directia unor interventii mai importante in pietele de bonduri, cedarea trebuie pusa in mod credibil in legatura cu motivatii de ordin pur monetar si nu cu presiuni politice.

Poate ca toate cele de mai sus sunt un nou bluff, frumos impachetat si livrat via Reuters. Dar in debutul saptamanii informatiile din subteran gaseau piete supra-vandute, si am apreciat ca a continua sa testez ipoteza unor deprecieri importante ale valutelor emergente nominalizate nu se mai justifica in termeni de risk/reward.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu