Duminica, 23 februarie 2014

Europa recupereaza cu atentia focalizata pe Italia

Masurile de austeritate ar urma sa fie votate vineri

Printre masurile ce ar urma sa fie votate vineri de Senatul italian se afla ridicarea limitei de pensionare si vanzari de active publice. Spiritul de alerta a trecut dinspre piete spre sfera politica – dobanzi de peste 7% nu pot fi suportate prea multa vreme – desi structura pe maturitati a datoriei Italiei o face mai putin predispusa la colaps rapid decat cea din alte state deja “salvate”. Scaderile de miercuri din pietele de actiuni s-au datorat in buna parte temei dobanzilor in crestere in Italia – pentru care nu exista in momentul de fata suficiente resurse pentru un pachet de sprijin cuprinzator. Un factor de piata, cresterea marjelor pentru detinerea de titluri italiene din partea unei case de compensatie, este insa in buna parte raspunzator pentru avalansa de vanzari de ieri.

Sursa: XTB

Revenirea din prima parte a sedintei poate fi pusa pe seama sperantelor trecerii rapide la actiune in privinta taierii deficitului in Italia, dar si a retragerii premierului Berlusconi pentru a lasa calea deschisa unei structuri politice mai orientate inspre reforma. Randamentul titlurilor pe 10 ani, un bun indicator al tensiunii de piata, a scazut in aceasta dimineata sub 7% – evolutia nu este ilustrata inca pe grafic, care preia cotatiile de inchidere, dupa o tendinta accelerata de apreciere recent.

Sursa: bloomberg.com

Discursul lui Bernanke, sub asteptari, incertitudine in Grecia

Seful Fed a evitat sa ofere in discursul sau indicii suplimentare privind politica monetara, contribuind la scaderile indicilor si la sustinerea dolarului american. In continuare, incertitudinea privind coalitia de guvernare din Grecia, si semnalele Germaniei si Frantei ca o reconfigurarea a zonei Euro pe criterii mai stabile este discutata pot crea volatilitate si argumente suplimentare pentru vanzatorii de Euro.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu