Duminica, 23 februarie 2014

Europa sufera o mare dezamagire

Dobanda a fost scazuta, lichiditate mai accesibila si pentru maturitati mai lungi oferita..

Draghi a oferit joi multe dintre masurile care fusesera deja discutate de investitori si analisti: taierea dobanzii de referinta la 1%, extinderea garantiilor luate in considerare, oferirea unor maturitati de 3 ani pentru bancile care au nevoie de lichiditate si chiar si reducerea rezervelor minime obligatorii la 1% de la 2% anterior. Suportul acordat bancilor a contat insa prea putin in ochii pietelor care asteptau altceva.

..dar nu si finantare pentru datoria suverana, prin piete sau prin FMI

Cand a venit vorba despre faimosul “compact fiscal”, Draghi a detaliat: a fost interpretat gresit, largirea operatiunilor de cumparari de obligatiuni nu este asigurata. Mai mult, BCE nu poate oferi finantare catre FMI, fiind limitata de legile care o guverneaza. Pozitia sa ferma a daramat se pare unele castele de nisip: Euro a inceput o cursa descendenta pana la pierderea respiratiei, iar indicii de actiuni europeni au suferit scaderi drastice. Liderii europeni nu mai au prea mare marja de eroare, o varianta suboptimala fiind foarte periculoasa pentru moralul investitorilor vineri.

Grafic DE.30 – H1

Mai putina agitatie in Marea Britanie

Cum intreaga atentie a fost focalizata pe Europa, decizia de politica monetara din Marea Britanie a trecut aproape neobservata. Dobanda ramane la 0,5% si nu sunt anuntate noi achizitii de active – probabil ca pana in februarie aceasta atitudine de asteptare va fi preferata. Lira sterlina a beneficiat de un impuls modest pozitiv, urmand ulterior refluxul sentimentului privind riscul generat de conferinta din Europa. Cu toate acestea, performanta generala a lirei a fost net superioara Euro.

Grafic GBPUSD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu