Duminica, 23 februarie 2014

Evolutia cursului euro/leu ar putea deveni mult mai putin plictisitoare in perioada urmatoare

BNR continua calea prudenta

Mentinerea nivelului dobanzii de referinta la 6,25% nu a constituit nicio surpriza nici pentru analisti, nici pentru piete. Deprecierea marginala a leului in fata Euro poate fi pusa pe seama factorilor conjuncturali – incertitudinea privind etapele urmatoare ale crizei din Grecia. Rezervele minime obligatorii au ramas de asemenea neschimbate. Balanta riscurilor intre inflatie si incetinirea economiei justifica pastrarea pozitiei curente in politica monetara, este concluzia comunicatului.

O alegere dificila

Linia pe care o poate urma BNR este, din nou, una subtire, tinand seama de incetinirea exporturilor si a industriei in al doilea trimestru si de lipsa predarii stafetei catre o noua sursa de dezvoltare. Investitiile si utilizarea fondurilor europene, desi in imbunatatire fata de 2010, raman drastic sub potential. Consumul intern ramane problematic – exista semne “incipiente” de revigorare a creditului privat, dar avansul cererii interne ramane in termeni anualizati in teritoriul negativ. Autorizatiile de constructie au scazut in primele 5 luni ale anului cu 3,3% fata de aceeasi perioada din 2010. Unele proiecte imobiliare in executare silita isi cauta in continuare cumparatori, iar apetitul populatiei pentru creditare, desi in usoara revenire, ramane la niveluri coborate. Pe de alta parte, marja de manevra este limitata de o inflatie incapatanata, atingand in mai 8,5%. A doua jumatate a anului poate aduce o incetinire a inflatiei, tinand seama de depasirea efectului majorarii TVA si de stabilizarea – si chiar corectarea in unele cazuri – a preturilor materiilor prime. Dar situatia curenta nu permite relaxarea politicii monetare, iar economia continua sa para dezorientata in gasirea resurselor de crestere.

Jeffrey Franks isi nuanteaza mesajul

Seful misiunii FMI in Romania si-a redus intensitatea recomandarilor de ridicare a ratei de dobanda fata de inceputul lunii, cand fusese mai ferm in aceasta prvinta. In declaratiile de la inceputul saptamanii Franks a afirmat ca BNR poate sa amane decizia de majorare a dobanzii pentru sedintele urmatoare, fiind  necesara luarea in considerare a prognozei de inflatie pe un orizont de 12-18 luni. Semnalele de incetinire a economiei ar putea fi cauzele pentru schimbarea de atitudine.

Leul a ramas intr-o zona de tranzactionare peste 4,2 fata de Euro, denotand o perceptie alerta in privinta riscului. Conexiunea dintre capitalul grecesc si sistemul bancar autohton nu a scapat capitalurilor speculative. Pentru BNR insa o anumita volatilitate limitata a cursului de schimb este binevenita – riscul aprecierii excesive a leului a fost momentan evitat. Speculatorii vor continua insa panda pentru segmentul urmator – acordul pentru rostogolirea datoriilor grecesti detinute de investitori privati ar imboldi un nou demers de intrare in active cu randament si risc mare – iar leul ar avea in aceste conditii de castigat. Zona Euro insa mai poate aduce surprize anul acesta, si probabil o va si face – EURRON ar putea deveni mult mai putin plictisitor in perioada urmatoare.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu