Miercuri, 22 ianuarie 2014

Exemplu de portofoliu virtual pentru investitorii incepatori sau cu experienta medie

Sursa: kmarket.ro

Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, a creat un portofoliu virtual de actiuni listate la Bursa, care este actualizat in general lunar, in functiile de conditiile de piata.

Portofoliul utilizeaza o strategie de investitii pe termen mediu/lung, cu un nivel de risc mediu. La finalul lunii mai,  in structura portofoliului se regaseau actiunile BRD (cu o pondere de 6%), Petrom (tot 6%), SIF Oltenia (19%) si Transgaz (5%), in timp ce restul de 63% reprezenta numerarul.

“Modificarile in portofoliu se fac lunar, daca e cazul, in functie de evolutia de ansamblu a pietei”, a precizat Razvan Pasol.

De la inceputul anului, portofoliul inregistreaza o pierdere de 8,2%, mai mica decat cea a SIF-urilor, unde scaderea a depasit 15%, dar are o performanta inferioara indicelui BET, care este pe plus in acest an.

Sursa: kmarket.ro

Portofoliul a avut anul trecut o performanta inferioara principalilor indici bursieri, aducand un castig de 10% fata de peste 60% sau chiar 90%, cat au fost cresterile indicilor BET si, respectiv, BET-FI. Pe de alta parte, in 2008 a reusit sa limiteze pierderile pe trendul puternic descendent al pietei, inregistrand o scadere de 13% fata de peste 70-80% cat au pierdut  indicii bursieri.

“Evident ca nu poti sa ai de fiecare data o performanta foarte buna. Dar ca investitor, trebuie sa te gandesti ce ai prefera: profitul din 2009 si pierderea din 2008 sau o performanta cumulata buna pe mai multi ani”, spune Pasol.

In 2007 si 2006, portofoliul creat de Pasol a batut principalii indici ai pietei locale, aducand  castiguri de 44,2% si, respectiv 35,4%. In anii respectivi, indicii BET si BET-FI au avut cresteri de pana la 25% (in 2007) si de 22-32% (in 2006).

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu